Innovatin blog

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer?

A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A módszert eredetileg a Toyota Motor Corporation fejlesztette ki még 1947-ben annak érdekében, hogy a versenytársakhoz képest növelje a produktivitását a gyártási folyamatai során.

A módszer azt mutatta meg, hogy miből mennyit kell gyártania, illetve szállítania a Toyotának, így a vállalat elkerülte a túlkínálatot és a kereslethez igazította, optimalizálta a termelését. 

A kanban egyébként egy japán fogalom, amit a Just in Time nevű vezetéselméleti gyártási rendszerben használnak, maga a szó pedig cégtáblát jelent.

Mi a klubban az időgazdálkodási módszerekkel foglalkozunk ebben a hónapban, és az ismert és kevésbé ismert technikák sokaságából a Kanban az egyik olyan módszer, amit konkrétan a gyakorlatban is kipróbáltunk, méghozzá az évünk első 90 napjának a megtervezésénél.

Készítettem is egy tudásanyagot a klub havi témája kapcsán: Időgazdálkodási módszerek A-tól Z-ig címmel, amit a nemrég lezajlott “2023-ban hatékonyabb vállalkozó leszek” 5 napos kihívás során is használtunk az egyik feladathoz. (Töltsd le te is ingyen, ha szeretnéd átfutni a kisokost, pár szóban a Kanban-t is megtalálod benne!)

A Kanban-módszer alkalmazása vállalkozóként

Nem kell gyártócégnek lenned, ha ezt a módszert szeretnéd te is segítségül hívni a hatékonyságod növeléséhez.:) Vállalkozóként is tudod alkalmazni a Kanban-t, méghozzá nem is kell hozzá túl sok eszköz, nincs benne semmi bonyolult. 

A Kanban-táblád segítségével vizuálisan tudod nyomon követni a haladásodat, amihez mindössze egy táblára (nagy méretű papír, fotókarton is lehet), posztitekre és egy tollra lesz szükséged.

Ha szívesen vezetnéd a vállalkozói feladataidat a saját Kanban-tábládban, az alábbi lépésekre lesz szükséged.

  1. jelölj ki maximum 3 üzleti célt a következő 3 hónapra (ezt rögzítsd a Kanban-tábládon)
  2. összesítsd a céljaidhoz kapcsolódó feladataidat: minden egyes feladatot külön-külön írj fel egy-egy posztitre
  3. különíts el oszlopokat az alábbi módon: feladatok, folyamatban, kész.

Majd mindezt rögzítsd egy táblázatban. Kétféleképpen is megteheted, mutatom is a változatokat, hogy ki tudd választani a számodra logikus elrendezést.

kanban1
1. változat: feladatok nyomon követése fentről lefelé
kanban2
2. változat: feladatok nyomon követése balról jobbra

ÍGY ALKALMAZD A MÓDSZERT A CÉLJAID MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ

Írd fel a tábládra azt a maximum három üzleti célt, amire a következő hónapokban fókuszálsz majd. Gondold végig, hogy a célodhoz milyen projektek megvalósításán keresztül juthasz el!

Az egyes projekteket pedig bontsd le apró, egylépéses teendőkre. Pl.: ha az az egyik üzleti célod, hogy az első 90 napban megduplázd a hírlevél feliratkozóid számát, ezek lehetnek a projektjeid:

  • ingyenes csali elkészítése
  • hírlevél szegmentáció beállítása
  • közösségi média hirdetés elkészítése.

Ha megnevezted a projektjeidet, jöhetnek a feladatok, amelyeket egyesével felírsz az öntapadós jegyzetlapokra, úgy mint: Canva-sablon kiválasztása az ingyenes ebook-hoz, szövegírás, kreatívok elkészítése, hirdetéshez a képek kiválasztása, szöveg megírása, stb.

Amint minden egyes részfeladatot papírra vetettél, mehetnek a tábládra a posztitek a feladatok közé. Innen emelsz át néhányat a folyamatban lévő szakaszba akkor, amikor elkezdesz dolgozni rajtuk.Amikor pedig egy feladat végére érsz, mehet át a kész oszlopba, sávba. Nincs benne tényleg semmi bonyolult.:)

A Kanban-módszer előnye: 

  • tisztán látod, hogy milyen lépésekre van szükséged ahhoz, hogy elérd a kitűzött üzleti céljaidat
  • könnyebb a heti tervezés, mert a felsorolt feladatokból kell csak kiválasztanod a heti tennivalóidat
  • jobban tudsz fókuszálni, mert pontosan tudod, hogy épp mely feladatokkal kell haladnod
  • extra motivációra tehetsz szert azáltal, hogy elkezdenek gyűlni a kész sávban, oszlopban a már kipipált feladataid.

Ha nem érzed magadban a kreativitást egy saját Kanban-tábla elkészítéséhez, nem szeretnél posztitekkel bíbelődni, viszont tetszik maga a módszer, akkor mindezt applikáción keresztül, úgy mint My Kanban, SwiftKanban, Kanban Tool is meg tudod valósítani.

Ismerted már ezt a módszert korábban? Ha igen, írd meg, hogy mikor és mire használtad legutóbb! Ha pedig csak most próbálod ki, szívesen elolvasom, hogy mennyire tetszett, és hogy hogyan segítette a módszer a vállalkozói céljaid megvílósítását.

főkép: pexels.com

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
interjú

Következetes marketing stratégiával szerezte meg első ügyfeleit, ma már más vállalkozóknak tanítja ugyanezt

Interjú Kovács Eszter online marketing szakértővel Kezdő vállalkozóként meggyűlhet a bajod az idővel, mert nagy eséllyel munka mellett kezdesz el …

Elolvasom
interjú

Szövegein keresztül így támogatja a Kontent Művek a kisvállalkozói vevőszerzést

Interjú Loyola Krisztával “Amikor a megfelelő online kommunikációval kezdő vállalkozóként meg tudod szólítani az ideális vevődet, sőt monetizálni is tudod …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?