Innovatin blog

Így találhatod meg az egyensúlyt a mindfulness, a jóga és az ásványok erejével

Amire vállalkozóként kivétel nélkül szükségünk van, az nem más, mint az egyensúly megtalálása és megőrzése a hétköznapokban.

Ahhoz, hogy erre a balanszra rátaláljunk, nemcsak a nyaralás egy hetére, hanem úgy általában egész évben, nem feltétlenül kellenek méregdrága holmik, elrugaszkodott szokások, követhetetlen csekklisták.

Az viszont kihagyhatatlan, hogy a naptárunkban a pihenőidő is helyet kapjon. A szokásaink tudatosításával és már apró rituálékkal is komfortosabbá tehetjük a mindennapjainkat, elkerülve ezzel egy-egy keményebb időszakot követően a teljes kimerülést, a kiégést.

Szerencsére ezt évekkel ezelőtt Liz (Schmidt-Vachtler-Erzsébet), a Limaaya alapítója is felismerte, és nemcsak a kiégést kerülte el azzal, hogy tudatosan változtatott az életvitelén, a szokásain, de mára egy komplex női márkát épített fel, amelynek minden egyes részeleme az egyensúlyt hivatott megteremteni, megőrizni.

Az alábbiakban megismerhetitek a Limaaya márkát és Liz történetét, aki az ékszereivel, életmódjával és az életfilozófiájának átadásával ma már más nőknek segít abban, hogy ők is még időben megtalálják azt az egyensúlyi állapotot, amelyből már sokkal nehezebb kibillenni.

Hogyan lettél vállalkozó?

„Három szálon indultam el. Az első és legfontosabb lépés az volt, hogy a multik világából szerettem volna kiszakadni, ügyvezető asszisztensként, később marketing területen dolgoztam és az évek folyamán azt éreztem, hogy valami nem stimmel, nem vagyok jó helyen. A stressz, az igazságtalanság elkezdett kizsigerelni, már szinte a kiégés szélére jutottam, ami a mentális egészségemet veszélyeztette, így elkezdtem azon gondolkodni, hogy milyen irányba léphetnék. 

A bölcsész diplomámmal sajnos nem sok lehetőséget láttam magam előtt, ugyanis tanítani nem szerettem volna. Szembe jött velem egy spa menedzseri képzés, amire jelentkeztem. A tanfolyam alatt mélyebben beleláttam a holisztikus gyógyászatba, ayurveda-ba, aromaterápiába, de sok új ismeretet szereztem a jógában is, az üzleti, menedzseri oldal mellett. Amikor elvégeztem a képzést, abban biztos voltam, hogy jó az irány, de azt még nem tudtam, hogy pontosan hogyan is szeretnék ezzel a területtel foglalkozni.

A másik irány a jóga. Én hosszú évekig versenyszerűen táncoltam, majd a férjemmel úgy döntöttük, hogy ezt a karrierünket befejezzük és már csak hobbi szinten foglalkozunk a tánccal. Elkezdtem jógázni, ami sokat segített abban, hogy lenyugodjak, lelassuljak. Majd elmentem egy eseményre malát készíteni, azonban akkor még fogalmam sem volt róla, hogy ez mi fán terem, láttam, hogy lesz jóga, meditáció és együtt alkotunk majd.”

„Elkészítettem a saját barack holdkő malámat, és ott eldőlt a sorsom.:) Először a családnak, a barátoknak és a magam örömére készítettem őket, majd egyre több pozitív visszajelzést kaptam, úgyhogy ez is ott volt talonban, tudtam, hogy ezzel is szeretnék majd valamit kezdeni a jövőben.

A harmadik szál pedig Srí Lanka volt. Ez ugyanis az az ország, ahová akkor már kétszer is visszatértem, mert annyira magával ragadott, és szintén kapcsolódik a holisztikus életmódhoz, az ayurveda-hoz. Ott a való életben tapasztaltam meg, hogy a helyiek hogyan óvják meg a mentális egészségüket. 

Tulajdonképpen ennek a három iránynak az egyvelegéből kezdtem el felépíteni az online vállalkozásomat.”

Milyen termékeid, szolgáltatásaid vannak jelenleg?

„A malákat és a karkötőket követték a talizmánok, majd az ásványokat is beépítettem a repertoárba, lettek marokkövek, ásványok, kristály csúcsok, majd rituálé csomagokat kezdtem el összerakni, mert nagyon érdekelnek a hold-rituálék, a hold ciklushoz kapcsolódás. Jelenleg vannak hold rituálé csomagok, mindfulness csomagok, valamint lehetőség van egyedi mala készítésére is. Ezeken felül elkészült az ebookom, az Ásványok az önismeret útján, amely jelenleg ingyenesen letölthető.”

Hogyan telik egy vállalkozói napod anyaként?

„Ideális esetben, amikor a kislányom bölcsiben van fél 9-től 3-ig be tudom osztani az időmet, ugyan ez sem túl sok, de még mindig jobb, mint mikor alvóidőben és éjszaka kellett megoldanom az összes feladatot. Reggel elindítom Mimit a bölcsibe, olyan fél 9-kor iszom meg itthon a kávémat, írom össze a napi dolgokat és hangolódom a munkára. A legelső feladatom az ügyfélkommunikáció, megnézem a levelezéseket, a privát üzeneteket és a rendeléseket, ezek élveznek prioritást.

Ezt követi az összes többi teendő. Megpróbálok blokkosítani, napokra beosztani a feladatokat és a saját magam által tűzött határidőkhöz, mérfölkövekhez igazodom. Ezekhez igazítom mindig a heti terveimet. Szoktak lenni social media kontent tervezős, hírlevél összerakós, kollekciótervezős óráim.”

Hogyan tudod megteremteni az egyensúlyt? Segítségül hívod magad is az ásványokat?

„Ez az egyensúly nagyon sarkalatos pont volt számomra is, el kellett telnie talán egy évnek is, mire fel tudtam építeni a saját életemben azt, hogy ne omoljak össze, hogy ha káosz van körülöttem, vagy ha B-tervre van szükség. Egy betegeskedő kislány mellett előfordul az, hogy nem tudok a tervek szerint haladni. Meg kellett találnom a megoldást erre, mert nem szerettem volna ismét a kiégés szélére jutni. Igazából egy döntést kellett hozzá meghoznom.

Át kellett kapcsolnom az agyamban azt, hogy attól, hogy most valamiért nem működik, nem jelenti azt, hogy holnap vagy holnapután sem fog. Ez a tudatos döntés volt az, ami segített elindulni az egyensúly felé. A különböző trükkök és rituálék pedig segítenek abban, hogy ezt az egyensúlyt meg is tudjam tartani.

Rendszeresen tartok pihenőidőt, futok, táncolok, gyakorolom a tudatos jelenlétet, és az ásványaimat is segítségül szoktam hívni. 

A malám legtöbbször a nyakamban van munka közben is, bekapcsolok egy mantra zenét, énekelek, nem is feltétlenül a kívánságaimat fogalmazom meg. Előveszek egy marokkövet, kiteszem az asztalra, az éjjeli szekrényre vagy a kezemben tartom, pozitív megerősítéseket írok, amikre ásványt helyezek, ez segít és emlékeztet arra, hogy miért is csinálom azt, amit.

A tudatosság, a döntés és a pihenés az, amit be kell iktatni ebbe az állandó pörgésbe, és akkor egész jól meg lehet találni az egyensúlyt.”

Hogyan segítenek az ásványok? Milyen okokból keresik őket a megrendelőid?

„Az ásványok bizonyítottan pozitívan hatnak a testi és a lelki egészségünkre.  Azt hivatottak támogatni, hogy egyedi rezgéseik által pozitív energiájukkal a legnehezebb pillanatokban is stabil és kiegyensúlyozottabbak maradhassunk. Viselésükkel mentálisan és fizikailag is motiválnak, erősítenek bennünket a hétköznapokon, általuk egy igazi testi-lelki-mentális “jóllét” érzést tapasztalhatunk meg.

Én a lelki oldalával szeretek foglalkozni és a megrendelőim is többnyire a lelki oldal miatt keresik őket, pl.: amikor nagy változás előtt állnak vagy döntést kell hozniuk, nehéz élethelyzetben vannak, önbizalmuk gyengül meg, vagy védelemre, stabilitásra vágynak. Az is előfordul, hogy egy nagyobb célt tűznek ki maguk elé, és az ahhoz vezető úton van szükségük támogatásra. Nagyon sok megható történet van az ékszerek mögött és szerencsére a megrendelőim a bizalmukba is avatnak.”

Mik azok a malák, mit kell tudni róluk? Hogyan használjuk őket a hétköznapokban?

„A mala szó szanszkrit nyelven füzért jelent. A buddhizmusban és hinduizmusban egyaránt használt imafüzér évszázadok óta a lelki gyakorlatok során meditáció alkalmával a mantrák számolásának eszköze. Számos keleti kultúrában, később nyugaton is elterjedt.

Hagyományosan 108 szemből és egy nagyobb szemből áll, amelyet guruszemnek hívnak. Különböző anyagokból készülhet, főleg ásványokból, féldrágakövekből és fából. Minden egyes gyöngy között kézzel font csomók segítik a számolást.

Bár a meditáció és lelki gyakorlatok eszközeként vált ismertté, bátran viselhetjük a mindennapokon és jógagyakorlásunk során, támogatva mindennapjainkat, erősítve szándékainkat.

Aki szeretné meditálhat, mantrázhat vele, de a mala ékszerként hordva, a bőrrel érintkezve is kifejti hatását, akár a nyakunkban, akár csuklónkon viseljük.”

Hogyan fonódik össze a vállalkozásod három részterülete: a jóga, a mindfulness és az ásványok?

„Szorosan összekapcsolódnak ezek a részterületek, mind a háromnak ugyanaz a célja, az emberek szellemi és lelki egészségének a megőrzése, valamint az egyensúly fenntartása. A jóga életmódban az ászanák, a mozgásforma, a jógafilozófia, az étkezés, a napi rutin kialakítása és a meditáció felől lehet megközelíteni az ásványok és a malák használatát. A mindfulness oldaláról pedig a tudatos jelenlét gyakorlásához eszközként szolgálnak. Az ásványok segítenek fókuszálni, a belsőnkre figyelni, tehát pont azt a munkát segíti elő, amit a mindfulness megcéloz.”

Min dolgozol jelenleg és mik a hosszú távú céljaid a Limaaya-val?

„Most az ékszereken van a hangsúly, valamint az ingyenes ebook népszerűsítés folyik, egyúttal elkezdtem dolgozni az őszi szezon termékein. Szeretném a rituálé és a mindful csomagokat bővíteni. Ősszel a fókusz a boxokon lesz, de dolgozom további mindfulness anyagokon is. 

Az a célom, hogy a Limaaya ne csak egy ékszermárka legyen, hanem sokkal több annál. A Limaaya egy életérzés, egy eszköztár, amelyben szívem, lelkem benne van.

Célom továbbá, hogy a termékeimmel, szolgáltatásaimmal ambiciózus nőket inspiráljak az önismeret felé vezető úton, ösztönözni szeretném őket arra, hogy tudatosan éljék mindennapjaikat a mentális egészség és a testi-lelki-szellemi egyensúly megtartása érdekében. Mindezt a malák, ásvány ékszerek, kristályok és rituálé csomagok támogatásával.”

képek forrása: limaaya.hu

Ha szeretnéd a Lizhez hasonló történeteket elsőként megismerni, és még nem vagy tag, szeretettel várlak az Időgazdálkodás vállalkozónőknek zárt csoportban, ahol egyrészt élőben láthatod, hallhatod az inspiráló vállalkozói interjúkat, másrészt rendszeresen osztok meg olyan tartalmakat, amelyekkel hatékonyabban oszthatod be magad is az idődet.

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?