Innovatin blog

Ezért alakíts ki időblokkokat a vállalkozói naptáradban

Az egyéni vállalkozói menetrend kialakításakor is lényegében meghatározott típusfeladatokhoz kapcsolt időblokkokat hozunk létre, amely végül teljes mértékben összhangban áll a vállalkozó életvitelével, prioritásaival, céljaival.

De mit is jelent az időblokkolás? 

Nem egy túlbonyolított strukturát takar, bárki el tudja készíteni önállóan is, tény azonban, hogy az időblokkok elhatárolásának alapja minden esetben az, hogy pontosan ismerd, hogy milyen feladataid vannak, melyik teendődnek mennyi az átlagos időigénye, sőt azt is célszerű tudnod, hogy mely tennivalókat kell neked elintézned és melyek azok, amiket más is elvégezhet helyetted. 

Azaz precíz célkitűzés, elemzés és önismeret nélkül csak egy csinos táblázatod lesz, ami egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő feladatok elvégzésére irányítja a figyelmedet.

Ellenben előzetesen kitűzött üzleti célokkal, a feladataid megfelelő rangsorának felállításával, a vállalkozói teendőid időigényének tisztázásával és időblokkok kialakításával egy igencsak ütős időgazdálkodási struktúrát tudsz kidolgozni magadnak.

Az időblokk nem más, mint az, hogy egy-egy teendőnek, tevékenységnek fix helye lesz a naptáradban hétről hétre. Kezdetben ez lehet mindössze egyetlen típusfeladat, aztán fokozatosan bővítheted a kört. 

Ha időblokkokat alakítasz ki a naptáradban, nem egy végeláthatatlan teendőlistával fogsz rohangálni napközben, hanem a módszernek köszönhetően egy korábban már prioritásként megfogalmazott feladatot végzel el rendszeresen, ugyanabban az idősávban (értsd jól, nem feltétlenül percre pontosan, hiszen az nem életszerű) hétről hétre.

Milyen típusai vannak az időblokkolásnak?

Feladatok tömbösítése

Célszerű újra és újra megvizsgálni a már meglévő teendőidet, hogy vajon nem lehet-e egyszerűsíteni, összevonni, tömbösíteni még az egyes feladatokat? Amikor elkülöníted a hasonló típusú feladataidat, szépen ki is rajzolódnak az egyes blokkok. Amivel fel tudod tenni a pontot az i-re az az, ha azt is meg tudod becsülni, hogy az adott blokkok hány percet vesznek majd igénybe. Ezért szeretem a tevékenységek naplózásával kezdeni a folyamatot, mert igencsak meglepő eredmények szoktak születni, legyen szó kreatív munkáról, írásról, online jelenlétről, stb. 

Tematizált vállalkozói napok kialakítása

Vállalkozói menetrend kialakításakor magam is alkalmazom ezt a módszert, a napok tematizálásával ugyanis könnyebb fenntartani a rendszerességet, nem csúszik el az egyensúly. Tematikus napok mellett kevésbé fordulhat az elő, hogy például csak az ügyfelmunkákra koncentrálsz, a saját vállalkozásodat pedig szinte egyáltalán nem fejleszted, de arra is kisebb az esély, hogy állandóan csak posztolj, miközben a vevőszerzésre nem figyelsz (ezért nem is jönnek új ügyfelek, csak épp a követőkből lesz több).

Kötött feladatblokkok

Ezzel a módszerrel tulajdonképpen fixálod, hogy mennyi időt fogsz tölteni egy adott feladattal, se több se kevesebb időt nem áldozol rá, ha lejárt az időd, leteszed a tollad, lehajtod a laptopod. Ez azoknál a feladatoknál lehet célravezető, amelyek nem követelik meg az elmélyült, fókuszált munkavégzést, sokkal inkább rutinszerűen végezhetőek, így nem zökkensz ki akkor, amikor lejárt az általad allokált időkeret. Legközelebb pedig onnan folytatod a munkát, ahol abbahagytad. (Pl.: 30 percet szentelsz délelőttönként az e-mailekre.)

miért jó, ha már most kidolgozod a saját rendszeredet?

Igen, nyári szünet van. De kinek? 🙂 A gyerekeknek, a vállalkozóknak kevésbé. Ha mást nem is tervezel a nyárra, mert mondjuk olyan a vállalkozásod, hogy ez az időszak jóval csendesebb a többinél, akkor legalább dolgozz azon, hogy egy olyan, letesztelt időbeosztásod legyen, ami az egyik legnagyobb fegyvered lesz a mozgalmasabb hónapokban. 

Tapasztalatból tudom, hogy nem a legelső heti beosztás lesz a befutó, kell idő, mire letisztul, kialakul a saját rendszered, éppen ezért nem éri meg olyan időszakra hagyni ezt a lépést, amikor nyakig benne vagy a sűrűjében. 

  1. Blokkokkal a naptáradban átlátható rendszered lesz. Ha visszagondolsz a napodra, nem azon lamentálsz majd, hogy mivel is foglalkoztam? 
  2. Könnyebb elhatárolni az egyes feladatokat, nem folynak össze a tennivalók, elkerülhető a párhuzamos munkavégzés és a figyelmedet is jobban tudod tartani, hiszen dedikáltan egyetlen típusú feladatra fókuszálsz.
  3. A feladatok közötti szünetek tartása sem lesz ördögtől való, ha ezt a módszert használod, mert azáltal, hogy mérhető lesz a munkád, lelkiismeretfurdalás nélkül iktatsz majd be szünetet például egy 3 órás munkablokkot követően.

Ha pedig csak most indulsz el vállalkozóként, akkor se gondold, hogy mindez hasztalan! Hidd el, nincs jobb szűrője a vállalkozói szabadságnak, mint az, hogy megpróbálsz magadnak egy heti időbeosztást összerakni és betartani, még akkor is, ha jelenleg csak közösséget építesz, tanulsz, képzed magad. 

Szuper, ha intuitív vagy, de ha hosszú távra tervezel, és nem hobbivállalkozást építesz, akkor egy menetrend már az első hónapokban is segít a következetesség fenntartásában. Később pedig még nélkülözhetetlenebb lesz, majd meglátod.

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
interjú

Szövegein keresztül így támogatja a Kontent Művek a kisvállalkozói vevőszerzést

Interjú Loyola Krisztával „Amikor a megfelelő online kommunikációval kezdő vállalkozóként meg tudod szólítani az ideális vevődet, sőt monetizálni is tudod …

Elolvasom
interjú

Játssz az érzelmekkel, amikor azt érzed, nem vagy elég jó

Ahhoz, hogy külső elvárásoktól mentesen éljünk, a saját utunkat járjuk, bizony meg kell hoznunk egy-két nehezebb döntést, amiknek köszönhetően végre …

Elolvasom
interjú

Így építette fel webes vállalkozását Szitár Laura, aki most 5+1 hasznos stratégiai tippet is megoszt velünk

Szitár Laurára és vállalkozására nemrég egy podcast adásban figyeltem fel, amelyben Laura izgalmas és hasznos könyveket ajánlott más vállalkozóknak. Kíváncsivá …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?