Innovatin blog

Játssz az érzelmekkel, amikor azt érzed, nem vagy elég jó

Ahhoz, hogy külső elvárásoktól mentesen éljünk, a saját utunkat járjuk, bizony meg kell hoznunk egy-két nehezebb döntést, amiknek köszönhetően végre a számunkra megfelelő tanulmányokat folytathatjuk, munkahelyet válthatunk, elindíthatjuk a vállalkozásunkat, új életmódot alakíthatunk ki.

Magam is meghoztam az elmúlt években néhány olyan döntést, amelynek köszönhetően ma már azzal foglalkozom, ami igazán érdekel.

Éppen ezért, amikor Cseh-Juhász Viktória egyéni EQ-trénerrel, pszichológus jelölttel interjút készítettem, számos ponton tudtam a történetéhez kapcsolódni és azt gondolom, néhányan Ti is így lesztek ezzel, miközben olvassátok Viki vállalkozói történetét. 

Arról, hogy hogyan tért Viki arra a vállalkozói útra, szakterületre, amelyen ma már következetesen és magabiztosan lépked, az alábbi interjúban olvashattok.

Hogyan és milyen okokból lettél vállalkozó?

Mióta az eszemet tudom orvos akartam lenni, tudtam, hogy segíteni akarok az embereknek, de erre egyedül az orvosi példát láttam, édesapám ugyanis orvos. Így nem igazán tudtam elképzelni más módot.

 

Igen ám, csakhogy az orvosi nekem nem jött be, ugyanis én nem az a típus vagyok, aki éjt-nappallá téve tanul. Hiába nagyon szeretek tanulni, szeretem a tananyagot rögtön letükrözni különböző technikákkal, módszerekkel a gyakorlatba. Rá kellett jönnöm, hogy az orvosi nem az én utam.

Elkezdtem levelezőn a pszichológiát Pécsett és a kettőt párhuzamosan futtattam, majd egyre inkább erősödött bennem, hogy a pszichológia az, amivel én igazán foglalkozni akarok, tetszik, inspirál, motivál, látom magam benne, az orvosiban pedig egyre kevésbé.

Amikor meglett a biofizika ötös, azt mondtam jó, ünnepelek, de azt, hogy itt hagyom az orvosit.:) Közben eldöntöttük a párommal, hogy babánk lesz, házasodunk és ezt így mind egyszerre. Úgyhogy egyszerre hagytam ott az orvosit és lett családom.

Végül befejeztem a pszichológiát, most szeptemberben pedig kezdem a mesterszakot interperszonális-interkulturális képzésen.

Két okból lettem vállalkozó, egyrészt nincs nagy kedvem a klinikumban dolgozni, másrészt a rugalmas időbeosztás miatt. Nekem nagyon fontos a családom és az is, hogy úgy tudjak másoknak segíteni, adni, illetve minél több jót hozni a világra, hogy közben a családom ugyanezt megkapja.

Mivel foglalkozik egy EQ-tréner, mint segítő?

A RED Academy-nél végeztem az egyéni EQ-tréner képzést, ez egy olyan területet fog meg, ami egyrészt szerintem abszolút hiánypótló, másrészt különleges. Nem coach-ot jelent, amely egy, a köztudatba már jobban beszivárgott segítői ágazat, egy EQ-tréner ugyanis többnyire az érzelmekkel dolgozik.

Az ember alapvetően zsigeri szinten érzelmekkel kommunikál, érzelmekkel tapogatja le a külvilágot, meg is éli ezeket, azonban sok esetben nem tudjuk az érzelmeinket nevén nevezni. Ahhoz viszont, hogy fel tudjuk oldani a traumáinkat az kell, hogy érzelmi szinten is kirakjuk azokat, tudatosítsuk magunkban, hogy ebben vagyok most, ez történt, és arra van az út tovább.

Hogy kell elképzelni a konzultáció folyamatát?

Másként zajlanak a személyes és az online konzultációk, a személyesek prémium kategóriásak, de csak a körülményekben van különbség.

A személyes konzultáció során a kliens egy gyönyörű környezetbe érkezik a RED Akadémiánál a Szent-Gellért téren, akit általában már a közösségi térben várok, a konzultáció pedig egy külön teremben zajlik. Vízzel, kávéval kínálom, mindig van kitéve valamilyen harapnivaló, aztán kezdődik is a konzultáció. A konzultáción rajtam kívül sok mindennel tudunk találkozni. Egyrészt önmagunkkal:), másrészt a kis határidőnaplómmal, amiben az időpontokat kezelem. 

Abban az esetben, amikor azt érzem, hogy a kliensemnek szüksége van arra, hogy még masszívabban tudjunk egy-egy témán dolgozni, akkor ajánlani szoktam egy bővebb tréninget, ami 2 órás, inkább workshopnak nevezném, és ahol egy gyakorlatokat tartalmazó, saját készítésű munkafüzet alapján haladunk.

A konzultációk során az orvosiról, a pszichológia BA-ról és a RED képzésről hozott tudásomat alkalmazom, ötvözöm az önismereti munkám, és egyéb tanulmányaim során szerzett tudással, tapasztalattal. A klasszikus nyílt végű kérdések mentén haladunk, ezt tarkítjuk a pszichoedukációval és a különböző technikákkal (pl.: vizuális módszerek) a konzultációs folyamatban.

Amit meg szoktunk beszélni, hogy miben vagyunk egy-egy pszichés folyamatnál, nagyon fontosnak tartom a pszichoedukációt, ilyen például az eseményhurok és a psziché térkép, amit nagyon fontos tudnia a kliensnek önmagáról és a saját belső, pszichés működéséről. 

Milyen tipikus problémákkal fordulnak hozzád a kliensek?

A következő problémák gyakoriak: “Nem vagyok elég jó”. “Folyamatosan kiabálok a gyerekkel.” “Elakadtam a vállalkozásomban.” 

Olyan is előfordul, hogy valakit a gyász folyamatában kísérek, és arra is van példa, hogy a kliensem újra akarja definiálni az egész életét, új alapokra szeretné helyezni azt, szembenéz a traumáival és rájön végre, hogy kicsoda valójában. Akár 50 évesen is.

Ezek azok a tipikus problémák, amikkel hozzám fordulnak a kedves klienseim és az a tapasztalat, hogy nagyon hatékonyak tudunk lenni a közös munka során.

Az említett témák közül melyik az, ami kifejezetten közel áll hozzád?

A “Nem vagyok elég jó.” Én nagyon szeretem boncolgatni a múltat és elég sok mindent tudok a születés előtti fázisról és arról is, hogy milyen transzgenerációs hatások léteznek. Senki nem úgy születik, hogy nem vagyok elég jó. Úgy születünk, hogy ide nekem a világot!

Milyen megoldásaid vannak arra, hogy a kislányod mellett is jusson időd magadra és a vállalkozásod építésére?

Nekem a legnagyobb segítség a családom után a bébiszitter, én így tudom megoldani a mompreneur életformát, annak ellenére, hogy a kislányom egy 21 hónapos duracell-nyuszi. 

Az alvásidőt szoktam felosztani munkára és pihenésre, hetente úgy kétszer a pihenést választom. A lelki töltődés mellett nagyon fontos, hogy a testünket se felejtsük el feltölteni, megfelelő módon táplálni. Éppen ezért elkezdtem újra edzeni.

Mik a hosszú távú céljaid a vállalkozásoddal?

A nagyobb célom az az, hogy szeretnék majd létrehozni egy olyan zárt csoportot, ahol egyszerre többen, meghatározott menetrend szerint tudunk együtt dolgozni, negyedévente közös workshoppal, félévente találkozóval. Tananyagokban gondolkodom még, illetve szeretnék írni egy könyvet.

Hol találkozhatunk veled a nyáron, miket tervezel a következő hónapokra?

Most június 11-én lesz egy nagyon szuper workshop, amit kifejezetten vállalkozónőknek készítettem. Arról lesz szó, hogy hogyan vezet a tudatos kommunikáció a sikeres vállalkozáshoz, ugyanis sok esetben ez az a banánhéj, amin elcsúszunk. 

Azokat a kérdéseket fogjuk megválaszolni, és itt megint szeretném majd beültetni a gyakorlatba az elméletet, hogy “miért húzod fel magad, amikor meg tudod oldani azt higgadtan is?, “hogy mondd el úgy, hogy megértse a másik?”, “hogyan kerüld el a vitás helyzeteket, félreértéseket”, stb.

A workshopnak csupán egyharmada szól majd az asszertív kommunikációról, azt fogjuk megnézni még, hogy mik azok a pszichés folyamatok, amik ilyenkor zajlanak bennünk. Ott és a konzultációkon is várom az érdeklődőket szeretettel.Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?