Innovatin blog

Így építette fel webes vállalkozását Szitár Laura, aki most 5+1 hasznos stratégiai tippet is megoszt velünk

Szitár Laurára és vállalkozására nemrég egy podcast adásban figyeltem fel, amelyben Laura izgalmas és hasznos könyveket ajánlott más vállalkozóknak. Kíváncsivá tett, hogy vajon miről is szól az ő vállalkozása, és gondoltam, ha már utánajárok, akkor veletek is megismertetem Laurát és a csapatát. Inspiráló történetekből sosem elég, most pedig azt gondolom, hogy különösen jól jönnek az ilyen jellegű olvasmányok.

Mesélj egy kicsit arról, hogy milyen lépéseken keresztül jutottál el a WEBB-ig, és hogy milyen szolgáltatásaitok vannak jelenleg?

2013-ban, a burgenlandi főiskolán volt egy store check nevű projektünk, ahol az volt a feladat, hogy megvizsgáljuk az adott üzlet berendezésének hatását a vásárlók viselkedésére. Bár reklám szakirányon végeztem Budapesten és egy hazai, illetve egy bécsi reklámügynökségnél is dolgoztam korábban, mégis lenyűgözött az a sok új perspektíva, amit a kinti főiskolán tanultunk.

Kis kutatómunka után úgy láttam, hogy itthon szinte senki nem foglalkozik ilyesmivel, ezért először blogot kezdtem írni a témában, majd egy kreatív szakemberrel és egy belsőépítésszel együttműködve egy-két üzletberendezési felkérésnek is eleget tettünk. Nagyon szerettem ezeket a munkákat, de egy idő után be kellett látnom, hogy az ország nyugati csücskéből és két kisgyerek mellől nehezen fogom tudni ellátni a megbízásokat. Így szépen lassan az offline boltok világából áttettem a hangsúlyt az online boltokra és a Boltberendezőből Webboltberendező lett. Ez a terület, ha lehet még közelebb állt hozzám, mert szinte a kezdetek óta blogoltam és használtam az internetet. Autodidakta módon rengeteg mindent megtanultam és mindig kerestem a legjobb, leghatékonyabb megoldásokat online.

Szitár Laura (fotó: Potyondi-Galasi Orsi)

Amikor találkoztam a Shopify webshop platformjával egyből tudtam, hogy ezzel szeretnék dolgozni. Ezzel a piacvezető és abszolút profi megoldással építeni a webáruházakat. Erre specializálódtam és ismét blogolásba kezdtem. Egyre többen fordultak hozzám kérdésekkel és persze webshop készítési megkeresésekkel is. Mivel egy idő után már nem tudtam kiszolgálni minden ügyfelet, illetve akiket viszont igen, azoknak szerettem volna megtanítani a Shopify használatát – hogy maguk is könnyen boldoguljanak saját webáruházaikkal, ne legyenek rám utalva minden apró módosításnál – létrehoztam az első magyar nyelvű Shopify tanfolyamot.

A Shopify mellett volt egy másik platform is, amibe kicsivel később beleszerettem, a Squarespace. Egy szintén amerikai, elsősorban honlap készítő felület. Egyszerűsége és a lenyűgöző designok, amiket készíthetünk rajta, magával ragadott.

A vállalkozásomat mindig is az osztrák részmunkaidős állásom mellett próbáltam építgetni, így tényleg rendkívül nagy szerepet játszott nálam az időbeosztás és az időgazdálkodás. Végül 2020-ban döntöttem úgy, hogy itt az ideje, hogy munkatársakat keressek, akikkel megosztozhatunk a feladatokon és projekteken. Szerettem volna még többet kihozni a lehetőségekből, ezért újrapozícionáltunk és a Webboltberendezőből WEBB lett. Pontosabban WEBB by szitár laura.

A WEBB-nél arra törekszünk, hogy a lehető leggördülékenyebb és leghatékonyabb folyamatokkal érjünk el sikereket értékteremtő ügyfeleink számára. Ezért is hoztuk létre a Stúdió napok szolgáltatásunkat és a WEBBshop Shopify tanfolyam mellett a WEBBoldalakat is, ahol bárki könnyedén elkészítheti álmai honlapját sablonjaink és Squarespace tanfolyamunk segítségével! Ha pedig valaki már működő vállalkozását szeretné magasabb szintre emelni egy saját online tanfolyam elindításával, akkor WEBBmethod programunk keretein belül ebben is szívesen segítünk.

Hogyan áll össze a csapatotok, ki mivel foglalkozik, és mi a te szakterületed?

A WEBB csapata jelenleg 3 főből áll és általában mindenki egy-egy külön “részlegen” dolgozik, de természetesen itt-ott azért összeérnek a szálak. Erika a WEBBoldalakat vezeti; gyönyörűséges designokat készít, illetve honlapos ügyfeleinket segíti kiemelt figyelemmel. Csilla a WEBBshop managere; a tanfolyam folyamatos fejlesztésén, értékesítésén, valamint webáruházas ügyfél projekteken is dolgozik. Én jelenleg a WEBBmethod programunkkal foglalkozom a legtöbbet, és a háttérben próbálom optimalizálni és még eredményesebbé tenni a folyamatainkat.

Tetszik a weboldalon szereplő szöveg, miszerint “kevesebb időt tölts a munkával, mégis több profitot érj el”, ezt a személetet hogyan tudjátok támogatni az ügyfelekkel való közös munka során?

Egyrészt a tudatos tervezéssel, ami által olyan layoutokat, online felületeket készítünk a számukra, amellyel vizuálisan kitűnhetnek a tömegből, és amely funkcionálisan is támogatja a minél egyszerűbb, ahol csak lehet automatizált értékesítést. Másrészt pedig olyan tudást adunk a kezükbe tanfolyamokkal és programjainkkal, ami időt, pénzt és energiát spórol meg számukra a jövőben is, hiszen maguk tudják majd használni a rendszereket, és alakítani őket bármikor, ha szükség van rá.

Már webshop készítést is tanulhatunk tőletek, kiknek ajánlod ezt a tanfolyamot és hogyan segít ez az érdeklődőknek?

A WEBBshop online tanfolyamban igyekszünk minden segítséget megadni hozzá, hogy bárki, amennyire csak lehet stresszmentesen létrehozhassa és elindíthassa saját webshopját. A kurzus során lépésről-lépésre, videós útmutatók segítségével átveszünk mindent: tisztázzuk az alapokat, megtervezzük a kezdeti stratégiát, megalkotjuk a webáruház egyedi arculatát, logóját, kompletten beállítunk és elindítunk egy prémium webshopot és hozzákapcsolunk egy eladásösztönző, vevőmegtartó e-mail rendszert is. Csekklistát, mintaszövegeket, tervezőket, ajánlott ütemezést, app és szolgáltató listát is biztosítunk, hogy tényleg csak a legfontosabbakra kelljen koncentrálni és bevált módszerekkel haladhasson mindenki.

A legsikeresebb diákjaink eddig a kézművesek voltak, olyanok, akik már rendelkeztek saját termékekkel és ezeket szerették volna megmutatni a nagyvilágnak, illetve automatizálni az értékesítési folyamataikat. Egyre több webdesigner is elvégzi a kurzusunkat, mert így átfogó tudást szerezhetnek a Shopifyról, ráadásul a kulisszák mögé is beleshetnek és megismerhetik, hogy pontosan milyen folyamatokkal és módszerekkel dolgozunk ügyfeleinkkel. De igazából bárki számára nagy segítséget nyújthat a tanfolyam, aki még csak most ismerkedik az online kereskedés világával és a közeljövőben szeretné elindítani webáruházát.

Podcast műsorod is van, avass be kicsit, hogyan kezdtél bele és milyen témákra, beszélgetésekre számíthatunk 2022-ben?

A WEBBpodcastet a WEBBmethod programunkhoz kapcsolódóan, ingyenes tudástárként indítottam el tavaly nyáron. Rengeteg olyan tartalom és mondanivaló gyűlt össze bennem az utóbbi évek során, amik már nem igazán fértek bele a főként webshopokról és webshop készítésről szóló blog posztjaink közé. Sok-sok vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos mondandóm volt és ezek számára kerestem egy megfelelő csatornát. 

Szitár Laura (fotó: Potyondi-Galasi Orsi)

Én is rengeteget tanultam, tanulok a külföldi podcastokból, mindig új lendületet adnak, inspirálnak, valami hasonlót szerettem volna én is létrehozni.  Igyekszünk praktikus tippekkel, hasznos tanácsokkal, inspiráló interjúkkal jelentkezni hatékonyság, online marketing és mindset témában is. Ez utóbbiban, nővérem Kis-Szitár Zsófia coach is sokat segít. Ő gyakori beszélgető partnerem a podcast adásokban.

Milyen tanácsod lenne egy olyan kezdő vállalkozónak, aki éppen a webdesign területén szeretne elindulni? Hogyan tud kitűnni, illetve mik azok a kihagyhatatlan lépések, amelyek szükségesek a sikerhez?

1) Mindenképpen specializálódjanak! Keressenek egy olyan piaci rést, ami igazán közel áll hozzájuk, és amiben szívvel, lélekkel tudnak dolgozni.

2) Aztán bátran kommunikáljanak erről egy olyan platformon, amin szívesen jelen vannak. Legyen az bármelyik közösségi média, blog, youtube, podcast bármi.

3) Ne gondolják túl! Csak vágjanak bele és legyenek kitartóak. Ha igazán szeretik, amit csinálnak, akkor meglesz az eredménye! Ha nincs kezdetben elég ügyfelük, akkor dolgozzanak minta projekteken, minta ügyfelekkel.

4) Válasszanak egy olyan témát, amivel bármikor szívesen dolgoznának és nyugodtan mutassák meg ezt a munkát is referenciaként!

5) Ne féljenek saját munkafolyamatokat, módszereket kialakítani, úgy dolgozzanak, ahogy az számukra és ügyfeleik számára a lehető legjobb.

+1) Ismerkedjenek meg az értékalapú árazással és gondolkozzanak a dobozon kívül is! 😉

(főképet készítette: Potyondi-Galasi Orsi)

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?