Innovatin blog

Minimalizáld a karácsonyi teendőidet, hogy az év vége valóban a pihenésről szóljon!

Egyszerűsíts, hogy időt nyerj!

Mennyire tipikus már, hogy eldöntjük, idén másként lesz! Nem kapkodunk az ünnepek előtti napokban, mindent előre megtervezünk, megrendelünk, becsomagolunk…, aztán valahogy mégsem úgy alakul az év vége. Pedig ha belegondolsz, nem is kell annyira sok ahhoz, hogy nyugodt legyen a karácsony. Annyit kell csak tenned hozzá, hogy egyszerűsítesz annak érdekében, hogy az év vége ne stresszes, hanem pihentető, hangulatos és kiegyensúlyozott legyen. 

Nem akkor lesz tökéletes az idei karácsonyod, ha erőn felül teljesítesz, majd karikás szemekkel tálalod a pekingi kacsát, hanem akkor, ha nem felejted el élvezni az ünnepi készülődést, ehhez pedig nem kell más, minthogy figyelj magadra, jól oszd el az energiádat és rendszeresen pihenj.

Az ünnepekkel összefüggő teendőim listáját évről évre szűkítem, és nem tagadom, hogy elkapok időnként egy-egy csodálkozó tekintetet, amikor arról beszélek, hogy minimalizáljuk az ünnepek körüli sürgést-forgást. Hogy nem kell óriási ajándékcunami, ellenben némi nyugalom az nem árt.:)

Két kisgyermek anyukájaként természetesen nem az a célom, hogy bármilyen szinten megfosszam a gyerekeinket az ünnepi hangulattól, sokkal inkább az, hogy (akármennyire is elcsépelt) időt, közös élményeket, figyelmet adjunk egymásnak. 

Ha viszont 7 fogásos menüsort erőltetek magamra és azt tűzöm ki célul, hogy a lakásunk az ünnepek alatt is bármely magazin címlapján állja meg a helyét, akkor nagy eséllyel épp a fontos dolgokra nem jut majd kapacitásom, kimerült és frusztrált leszek, ami nem tesz jót senkinek sem.:) Ki szeretne úgy velem legózni, hogy közben kisvártatva várom a magnézium tabletták hatását? Na, ugye!

Hogy nekem mitől lesz letisztult, egyszerű a karácsony? Nyilván nem attól, hogy nem ajándékozunk semmit, nem dekorálom picit sem a lakást, vagy nem főzök. Attól lesz az, hogy döntést hozok arra vonatkozóan, hogy milyen elemekből nem engedek, milyen bónusz élményekre törekszem és milyen dolgokra mondok kifejezetten nemet. 

az én karácsonyi minimumlistám

Sosem hagytam utolsó pillanatra az ünnepi készülődést, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem fordult elő az, hogy karácsony előtti napokban még csomagoló papírért, egy-két apróságért (lásd szegfűszeg) vagy karácsonyfa után rohangáltam. Ennek ékes példája egyik évben az volt, hogy a fa, amit utolsó pillanatban szereztünk be egy erősebb fenyőággal volt megtoldva a tetején, hogy kecsesebbnek tűnjön, így vettünk fél méter csodás faágat is pluszban. Mivel örültünk, hogy egyáltalán lett fánk, elsiklottunk az apró trükk fölött, ráadásul ezt busásan meg is fizettük.:)

A változtatásokat egyértelműen a gyerekek születése indukálta. Megfogalmaztam, hogy mi az, ami igazán fontos számomra az ünnepi hangulathoz és persze figyelembe vettem a szűk család igényeit is.:) Rá kellett jönnöm, hogy nekem egész sok dolog nem fontos, ami a karácsonyt gyakran jellemzi. Nem fontos, hogy extra menő karácsonyfánk legyen (mondjuk az nem árt, ha egyetlen darabból áll, de gyakorlatilag ez sem kitétel), nem fontos, hogy feltétlenül különleges legyen a menüsor, de az sem kifejezetten érdekel, hogy van-e csomagolópapír itthon. 

Amiből viszont nem engedek: hangulatos fények, finom illatok, némi gyerekzsivaly és nevetés, bekuckózó olvasás, anyukám töltöttkáposztája, pár korty vörösbor apukámmal, filmnézés, testmozgás és sok-sok friss levegő. 

Adj esélyt a pihenésre!

Ha azt érzed, hogy az év vége sűrűnek ígérkezik, egyszerűsítenél, de már annyira benne vagy, hogy azt sem tudod, milyen feladatokkal haladj annak érdekében, hogy nyugisabb legyen a következő egy-két hét, az alábbi tippeket vedd fontolóra:

  • írj egy ünnepi minimumlistát, ami tartalmazza mindazt, ami nélkül nem tudod elképzelni a karácsonyt
  • legyen egy olyan listád is, ami azokat az elemeket sorakoztatja fel, amelyek ha beleférnek még az ünnepekig, örülni fogsz neki, de ha nem jut rájuk idő, akkor sem dől össze a világ
  • találj legalább egy dolgot, amire nemet mondasz ebben az évben (nyilvánvalóan akkor, ha az a teendő, esemény, stb. egyébként nem fér bele kényelmesen az idődbe és nem is életbevágó) és látványosan húzd ki a tennivalóid közül!

Most ez így rém egyszerűnek tűnik és valójában az is, de olyankor, amikor pl.: dolgozó/vállalkozó anyaként családról gondoskodsz, háztartást vezetsz, esetleg még képzed is magad, rendszeresen tartalmat gyártasz, sportolsz, stb. akkor már kihívást jelenthet, hogy a már meglévő feladataid mellett az ünnepi extra teendőkre is kellő figyelmet tudj fordítani. Sőt, netán még élvezd is azokat!

Az egyszerűsítés nem lemondás, hanem esélyteremtés arra, hogy az év vége valóban a pihenésről szóljon.

Ha azt érzed szeretnéd leegyszerűsíteni az ünnepi feladatlistát, inspirációt merítenél, örülök, ha csatlakozol az Időgazdálkodás nőknek zárt csoporthoz, ahol a napokban megmutatom, hogy én hogyan készülök az idei karácsonyra. Cseréljünk tapasztalatot és gyűjtsünk össze sok-sok praktikus tippet egymástól, hogy legyen időnk egy tál popcorn mellett megnézni a Jégvarázst. Csak egy példa.:)

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?