Innovatin blog

20 extra tipp, hogy a listákon túl még mire használhatod a terveződet vállalkozóként

Azt, hogy egy vállalkozói tervező lapjait hatékonyságot növelő listákkal, napi, heti és havi tervezőlapokkal célszerű megtölteni, arról már többször is írtam. Azonban egy szép tervező nemcsak arra szuper megoldás, hogy produktívabb legyél, hanem abban is a segítségedre lehet, hogy egy komplex vállalkozói kisokosként támogasson a mindennapokban.

 

A mai bejegyzésben arra hozok példákat, hogy a listákon túl még mire használhatod a terveződet, ha vállalkozó vagy, vagy a közeljövőben az szeretnél lenni.

1. Vállalkozásnapló

Előfordulhat, hogy a szuperkreatív időszakodat egy kevésbé termelékeny váltja fel és ilyenkor nagyon jól jöhet, ha van kéznél egy olyan, a vállalkozói hétköznapjaidat felölelő jegyzet, amelyből könnyen meríthetsz ihletet.

Amikor benne vagyunk a folyamatban, gyakran tényleg nem látjuk a fától az erdőt és már fogalmunk sincs, miről is írjunk. Pedig a témák körülvesznek minket vállalkozóként, nap mint nap.

Ha naplózod magadnak, mikor min dolgozol, milyen problémákat oldasz meg, milyen sikereid, nehézségeid vannak, máris egyszerűbb a helyzeted olyankor, amikor kifogysz az ötletekből. 

2. Heti célnapló

A hetek megtervezése mellett külön rögzítheted azt is, hogy hova szeretnél az adott héten eljutni a vállalkozásodban. Ez vállalkozóként különösen hasznos lehet az év második felében, illetve akkor is, ha most indítod el a vállalkozásodat és egyelőre csak kisebb lépésekben tudsz haladni.

3. év végi vizuális céltábla

Készíthetsz egy olyan céltáblát, amely összefoglalja a sarokpontokat, tartalmazza a tervezett mérföldköveket vizuális formában. Itt kiélheted a kreativitásodat, rajzolhatsz, de akár egy esztétikus táblázatot is felskiccelhetsz magadnak. Erre a vizuális segédletre pedig jó lesz ránézni hónapról hónapra. Ahogy közeledünk az év végéhez, a céltáblád segít majd abban, hogy tudd tartani az év végéig kitűzött céljaidat.

4. mindmap-ek készítése

Ez is egy vizuális megjelenítése a terveidnek, ötleteidnek, ami szintén ott lehet a terveződ lapjain. Készíthetsz gondolattérképet az egész vállalkozásodra, de egy-egy kampányra, termékre, szolgáltatásra lebontva is nagy segítség lehet a konkrét részletek kidolgozásában.

5. termék tervrajzok készítése

Bizony, akár tervrajzokkal is megtöltheted a terveződ lapjait, miért ne tennéd? Divat, home-decor, kézműves termékek esetében amúgyis elég gyakori, hogy egy vállalkozó itt-ott termékvázlatokat hagy maga után, és ha már így teszel, legjobb, ha ezeket egy helyen tartod. Így nem kell kutatnod posztitek és összefirkált szalvéták után. Ki is alakíthatsz egy külön szegmenst a terveződben a termék tervrajzoknak, ötleteknek, amiket idővel szép sorban megvalósíthatsz majd.

6. együttműködési lehetőségek kidolgozása

Más vállalkozókkal együttműködni, másokhoz kapcsolódni szerintem szuper dolog, feltéve, hogy ez egy átgondolt döntés eredménye. Ha tudatosan választod meg azokat a személyeket, akikkel kölcsönösen tudjátok erősíteni egymás márkáját, az sokat lendíthet a vállalkozásodon, többekhez juthatsz el. Ha ilyesmiben gondolkozol, kezdd el terveződben összeszedni azokat a lehetőségeket, amelyekkel a jövőben élni szeretnél.

7. online értekezlet jegyzetfüzet

Amikor egy zoom-megbeszélésen vagy, jó ötlet feljegyezni a hallottakat, vagy csak listázni azokat az ötleteket, amelyeket a beszélgetés elindított benned. Használhatod a terveződet minderre, így sokkal összeszedettebben érkezel majd a következő online találkozóra.

8. online tartalomstratégia vázolása

Ha minden egy helyen van a vállalkozásoddal kapcsolatban, akkor a tartalomstratégiát is jóval egyszerűbb összeállítani, mert tudod, hogy mik a céljaid, milyen kampányokat tervezel, kivel szeretnél együttműködni, stb. 

Vázolhatod az év végéig részletesen, hogy mikor milyen tartalmakkal tudod leginkább fenntartani a követőid figyelmét, mikkel tudod őket segíteni, illetve hogy milyen bejegyzésekkel tudod telérni, hogy a tervezett kampányaid sikeresek legyenek.

9. hosszú távú vállalkozásvízió rögzítése

Legyen a terveződben egy olyan kép a vállalkozásodról, ami motivációt jelent az egész éves munkád során. Ha elbizonytalanodsz, csak odalapozol, ahol leírtad, lerajzoltad a hosszú távú jövőképedet, víziódat, ezzel is segítve azt, hogy a lendületed megmaradjon. 

10. termék-, szolgáltatásfejlesztés fejezet

Az aktuális termék,- szolgáltatásfejlesztési ötleteid is helyet kaphatnak a terveződben. Nemcsak a saját fejlesztési tippjeidet érdemes feljegyezned, de az esetleges ügyfélvisszajelzéseket is célszerű rögzítened, így mindent figyelembe tudsz majd venni akkor, amikor ténylegesen megvalósítod a tervezett fejlesztéseket.

11. ügyfélproblémák gyűjteménye

Lehet egy olyan szekció is a terveződben, ahol azt gyűjtöd össze, hogy milyen problémákkal fordulnak hozzád az ügyfeleid leggyakrabban. Ez segítség lesz neked a tartalomgyártás, sőt az értékesítés során is, hiszen szépen kirajzolódik majd, hogy mi az, amit biztosan el tudsz adni, mert igény van rá.

12. konzultációs füzet

Ha tartasz konzultációkat akár személyesen akár online, használhatod arra is a terveződet, hogy a fontosabb információkat  rögzíted a találkozó alatt vagy közvetlenül utána, így jóval könnyebben fel tudod idézni utólag az elhangzottakat.

13. workshop, kurzus jegyzetfüzet

Egy-egy workshop, kurzus anyaga is szerepelhet a terveződ lapjain, főleg, ha a vállalkozói mindennapokban bevethető hasznos tudást, szakmai segítséget tartalmaz. 

14. kampány kidolgozása

Én szeretem a kampányokat közvetlenül a tervezőmben kidolgozni a kezdeti lépésektől egészen az éles helyzetig. Olyan fantasztikus látni, ahogy a tervek megvalósulnak, kicsit módosulnak, végül révbe érnek. Nem ritkán rajzokkal, ábrákkal is megtűzdelem a tervezett kampány lépéseit. 

15. befejeződött kampány kiértékelése

Utólag kiértékelem a lezárult kampányt, ehhez segítségül hívom a technikai platformokat és az elemzés eredményeit beírom a kampányhoz, hogy lássam, mely elemekre érdemes a jövőben még jobban fókuszálnom.

16. online trükkök kisokos

Nálam ez általában azt jelenti, hogy néhány oldalt elhatárolok azoknak a kis trükköknek, amikre korábban már rájöttem , vagy amihez segítséget kértem (pl.: honlappal, hírlevélküldő rendszerrel kapcsolatban), így nem kell mindig ugyanazokat a problémákat újra és újra megoldanom, hiszen kis jegyzet formájában mindig nálam vannak a tervezőmben.

17. éves üzleti terv

Ez nem az az üzleti terv lesz, amivel a pénzintézethez fordulsz majd :), viszont jó kis mankó lehet a vállalkozásod folyamatos menedzselése során, ha egyben látod, legalább vázlatosan, hogy mit, hogyan szeretnél elérni adott évben.

18. marketing terv lépésről lépésre

A marketingtervedet is elhelyezheted a terveződben, minden egyes hónap megtervezésekor elég csak ránézned, segít majd abban, hogy ne térj el a kitűzött terveidtől. Rögzítheted, hogy kik a versenytársaid, mik jelenleg az erősségeid, gyengeségeid, ki a célközönséged, stb. 

19. jó példák gyűjteménye, inspiráció

Nyilván nehéz felvenni a versenyt a Pinterest-tel, nem is igazán érdemes, de inspirációképpen a terveződben is lehet egy olyan szegmens, ahol felsorakoztatod a más vállalkozóknál látott és általad jónak, követendőnek ítélt példákat, azokat, amiket te is szeretnél érvényre juttatni a vállalkozásodban.

20. ügyfél referencia portfólió

Végül egy olyan tippet is hozok, amely talán kifejezetten a kezdő vállalkozóknak tud a legtöbbet adni. Amikor még nincs weboldalad, talán csak egy instagram fiókod van, most indítottad el a márkádat, írd össze azokat a pozitív visszajelzéseket, amiket eddig kaptál, azokat a bátorító szavakat, amikre szívesen emlékszel. Amikor pedig elbizonytalanodsz, lassabban haladnak a dolgaid a vártnál vagy csak elfáradtál kicsit, vedd elő a terveződet és olvasgasd el ezeket a sorokat, hogy újra meglegyen benned az a lendület, ami akkor volt jelen, amikor belevágtál az ötleted megvalósításába.

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?