Innovatin blog

Élethosszig tartó tanulás az endometriózissal élő nőkért

Számomra mindig lenyűgöző, ha valaki mások segítésére teszi fel az életét, ezért dolgozik, fejleszti magát, hasznosabbnál hasznosabb anyagok, programok, könyvek születnek a keze alatt. Árvai Nóra (szakpszichológus, tanácsadó, az endoblog írója) munkájára az instagramon figyeltem fel. A puzzle feed mögött mindig találtam izgalmas tartalmakat, annak ellenére, hogy abban, amivel foglalkozik, szerencsére nem vagyok érintett.

 

Azonban úgy érzem, nem lehetek közömbös egy olyan problémával szemben, ami oly sok nő életét árnyékolja be, nem beszélve arról, hogy sajnos az én környezetemben sem ismeretlen fogalom az endometriózis, így szinte kötelességemnek érzem a téma iránti érzékenyítést.

 

Nóri 11 év szakmai tapasztalatával azon dolgozik minden nap, hogy az endometriózisban érintetteket támogossa, hol szakpszichológusként, tanácsadóként, hol íróként. 

Ismerjétek meg kicsit jobban Nórit és azt a speciális területet, problémát, amivel napi szinten foglalkozik.

Folyamatosan képzed magad, jelenleg is tanulsz, mi az, ami hajt előre?

A pszichológia egy nagyon aktívan változó tudományág, sok releváns kutatás zajlik jelenleg is és ez egy olyan dolog, hogy ha valaki azt érzi, hogy ezt már mind megtanulta, készen van, nagyon hamar el tud mellette menni a tudomány.

 

Én abszolút az élethosszig tartó tanulásban hiszek, nagyon szeretem szélesíteni, bővíteni a látókörömet, nincs olyan, hogy mindent tud valaki, főleg egy ennyire dinamikusan és aktívan változó tudományban, úgyhogy én a 11 év tapasztalat ellenére igyekszem alázattal állni ehhez az egészhez és azt hiszem, hogy amíg élek, addig tanulni fogok. Ezt egyébként nagyon élvezem is, tehát ez nekem nem jelent áldozatot vagy lemondást.

 

A pácienseim hajtanak előre, a legnagyobb örömöm, hajtóerőm az az, amikor valaki arról számol be, hogy megszületett a babája, sikerült először fájdalom nélkül átvészelni a menstruációját, újra magára talált, rendeződött a párkapcsolata, örömteli életet él. Ameddig ilyen visszajelzések követik a munkámat, addig én nem fogok elfáradni.

Milyen szolgáltatásokkal, eszközökkel tudsz segíteni a hozzád fordulóknak?

Alapvetően nálam minden közös munka egy konzultációval kezdődik, ahol átbeszéljük az aktuális élethelyzetet, a problémákat. Megismerem az endometriózissal élő nőt, aki a konzultáció során beavat életének rejtett kis bugyraiba, végül együtt döntjük el, hogy mi lesz számára ideális közös munka, azt, hogy mivel tudom őt leginkább segíteni.

 

Van, akivel egy pszichológiai konzultáció sorozatba kezdünk, van akinek egy könyvet vagy egy online tananyagot ajánlok a tanulószobáról, van akinek egy csomagot javasolok, ez lehet egy könyv plusz egy tréning, amelyek segítségével minden főbb kérdésére megtalálja a választ.

2012-ben jelent meg az első könyved endometriózis témában, azóta pedig további könyvek születtek. Ha valaki nemrég tudta meg, hogy endometriózisa van, melyik az a könyved, amelyiket elsőként érdemes elolvasnia?
Azt kell tudni, hogy kétféle hozzáállás létezik. Van, akinek egy valós diagnózis megkönnyebbülést hoz, mert már évek óta orvosokhoz jár, mindenfélét diagnosztizáltak nála az IBS-től kezdve a bélgyulladáson át a krónikus kismedence gyulladásig, mindent is felírtak neki, de semmi nem használt.
 
A másik hozzáállás pedig abszolút az ijedtség. „Mi is ez az endometriózis pontosan? Még soha nem hallottam róla.” Ilyenkor legtöbben elkezdenek guglizni, és akkor persze a rémtörténetekkel és az endometriózis nagyon sötét arcával találják szembe magukat. Hiszen, akik endometriózis után otthon babáznak, nem nagyon írnak ezekbe a csoportokba.
 
Alapvetően én azt mondom, hogy azoknak, akik most ismerkednek a témával, az Endometriózis kezdőknek című videóm (EndoVideo csatorna- YouTube) megnézését ajánlom. Ebben a videóban összefoglaltam az endometriózissal kapcsolatos alapvető információkat, ezzel érdemes elindulni akkor, amikor valaki még csak az első lépéseket teszi meg ezen az úton.
 
Természetesen az egész munkámmal igyekszem megspórolni az érintetteknek azokat a felesleges köröket, amiket annak idején én is megtettem. 
 
A könyveimből pedig, amit kezdőknek javasolnék, az egyrészt az Endometriózis Diéta könyv, annak is az első része, receptkönyv 1., itt leírom az igazságokat, amik tudományosan bizonyítottak, másrészt az endometriózis lexikont javaslom: Minden, amit az endometriózisról és kezeléséről tudnod kell. Ez a könyvem egy olyan átfogó tájékozottságot ad, ami után már biztos nem tud az ember tévutakra keveredni.
Késő estig dolgozol, tanulsz, anya vagy és háziállatokról is gondoskodsz. Hogyan osztod be a napjaidat, hogy fenntartsd az egyensúlyt, és hogyan kapcsolódsz ki ebből az aktív életmódból?
Az az igazság, hogy engem tölt maga a munka is, jó azt látni, hogy könnyebb lesz az emberek élete azáltal, hogy együtt dolgozunk, ez hatalmas sikerélmény, rengeteget tud visszaadni, tölteni a segítő szakemberen is. Ez mindig így van, biztos vagyok abban, hogy ezt més segítő szakember is megtapasztalja.
Négy négylábú kedvenccel osztom meg az életemet, két kutyusom (egy 4 éves border collie, és egy 10 éves magyar agár) és két szép bengáli cicám van. Hiszek abban, hogy sok mindent lehet összekapcsolani egymással, például úgy sportolok, hogy abba bevonom a kutyákat is, reggelente még a pilátesz szőnyegre is velem tartanak.
 
Heti két nap a kisfiam az édesapjánál van, úgyhogy ezeket a napokat mindig meg szoktam húzni. Amikor nincs velem Beni, akkor tényleg nagyon későig dolgozom, de a közös napokon egyébként igyekszem mindig úgy csinálni, hogy meglegyen az esti kis rutinunk, közösen összedobunk valami finomat, van kedvenc sorozatunk, amit együtt megnézünk.
 
Én egyébként szerettem a home-schoolingot, megsúgom, nekem nagyon klassz élmény volt, hogy kicsit bepillantást nyerhettem abba, hogy miket és hogyan tanulnak, nem utolsó sorban megspóroltam a sulibamenés idejét. Reggel lehetett egy jó fél órával többet aludni, ez nekem ez sokat jelentett.
 
Mivel éjszakai bagoly vagyok, a reggelek nem az én világom, abszolút alkalmazkodom a bioritmusomhoz, ezt egyébként vállalkozó anyaként meg is tehetem. Én este vagyok igazán elememben. 
 
Figyelek a határaimra, arra hogy aludjak, egyek, sportoljak. Minden nap szánok ezekre a fontos dolgokra megfelelő mennyiségű időt, minden nap kijelölöm magamnak az ebédszünetet, az esti családi időt, ami még, ha rövid idő is, de nagyon tartalmas, minőségi időt jelent a szeretteimmel.
Legújabb könyved, a 76 Endometriózis Sikertörténet hatalmas motiváció lehet azoknak, akik épp a gyógyulásukon dolgoznak. Mesélsz egy kicsit erről a könyvről? Van kedvenc történeted?

Ez egy igazán különleges könyv a számomra, hiszen tulajdonképpen együtt írtam 76 páciensemmel, akik voltak olyan bátrak és kedvesek, hogy felajánlották a történetüket a többi endometriózissal élő nő részére. Természetesen az is gyógyul, aki írja ezeket a történeteket, mivel ki tudja adni magából a megéléseit, és gyógyul az is, aki olvassa őket.

76 nő igaz történetét lehet a könyben olvasni, keresetlen őszinteséggel, sokszor egészen nyers stílusban. Több esetben benne hagytam  ugyanis azokat a szófordulatokat is, amiket egyébként nem vár az ember egy könyv olvasása közben, azonban általuk sokkal jobban lehet érezni a valós történetek erejét.

 

A könyv a pandémia alatt íródott, úgyhogy nem találkoztunk személyesen a történet szereplőivel, végig online voltunk, így küldözgettük egymásnak a sztorikat.

 

A könyv írásával egyik célom a remény, inspiráció adása volt. Az, hogy az endometriózissal élők lássák, van kiút. Másik célom az volt, hogy lebontsak néhány tévhitet az endometrziózissal kapcsolatban.

 

Az érintettek ugyanis gyakran esnek az áldozathibáztatás csapdájába, sok esetben megkapja a környezetétől egy endometriózissal élő nő, hogy „jaj, csak beképzeled magadnak!”, „túl érzékeny vagy”, „ez csak a te fejedben van”, „nem akarod eléggé/túlságosan akarod azt a gyereket”, „azért nem jön össze a baba, mert nem illessz a párodhoz, stb.”. 

 

Ha épp akkor olvasol ilyesmit, amikor az 5. lombikodra készülsz, az elképesztően nagyot tud ütni.

 

Azt akartam megmutatni ezzel a 76 történettel, hogy mennyire sokoldalú az endometriózis pszichológiája és, hogy mennyire sokféle élethelyzet, sors, személyiségtípus húzódik meg a háttérben. 

 

A könyv kapcsán nemrég olyan levelet kaptam, hogy még meg is könnyeztem, azt kell, hogy mondjam, ez a könyv nagy hatással van az emberekre.

 

Úgy néz ki, hogy sikerült elérnem, elérnünk a közös célunkat ezzel a 76 nővel együtt, akik odaajándékozták az őszinteségüket, a történetüket az említett célokért.

Képek forrása: https://endoblog.hu/

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?