Innovatin blog

Innovatin | Időgazdálkodás nőknek | Blog

Ezért jó, ha tudod, hogy melyik kronotípusba tartozol!

Mi is az a kronotípus?

A kronotípus a belső biológiai óránkat, a saját cirkadián ritmusunkat jelenti. Maga a szó (circadian) a latin nap ás kör szavakból jött létre, azt jelenti, hogy körülbelül egy napos. Az élőlények (növények is!) rendelkeznek belső biológiai időmérővel, amelyet több tényező is befolyásol, ezek közül a legszámottevőbb a napfény. 

A biológiai ciklussal, ritmussal a kronobiológia foglalkozik.

A kronotípusunk a mi saját biológiai óránk időbeosztását jelenti. Jó hír, hogy viszonylag könnyen meghatározható, hogy melyik kronotípusba tartozunk, a kevésbé jó az az, hogy ezt nem tudjuk megváltoztatni. Genetikailag rögzített, ugyan az egyes életszakaszainkban eltérő, de a felnőtt éveinkben biztosan nem változik, és nem is tudjuk megváltoztatni. Az életvitelünkkel, a feladataink optimális időbeli elosztásával viszont kihozhatjuk a saját típusunkból a maximumot.

Itt olvastam a témáról részletesen

Egy, a Dr. Michael Breus (amerikai alvásszakértő és klinikai szakpszichológus) által kidolgozott négyféle kronotípust ismertető blogbejegyzés hatására jutottam el oda, hogy megvásároltam A mikor hatalma című könyvet, amit a szakértő  néhány évvel ezelőtt ebben a témában írt.

Az tetszett meg a könyvben legelőször, hogy a szerző teljesen hétköznapi példákkal, a saját páciensei által elmondott tapasztalatokra építve mutatja be azt a négy kronotípust, amibe tartozhatunk.

Az alábbi négyféle kronotípust különbözteti meg a szakértő: medve (a legtöbb ember ide tartozik), farkas, oroszlán és delfin. 

A könyvben egy tesztet is találunk, amely segít abban, hogy rátaláljunk a saját típusunkra.

Ezért jó, ha tudod, hogy te melyik kronotípusba tartozol

Nem nagyon szeretek tipizálni, de azzal, hogy a saját ritmusodhoz igazítod időben a feladataid elvégzését, igen sokat teszel magadért és a hatékonyságodért, éppen ezért jó, ha tisztában vagy azzal, hogy melyik kronotípusba tartozol.

Az egyes típusok között lehetnek átfedések, de a főbb jegyek ismeretében, illetve a saját tapasztalataid összevetésével egy sokkal kiegyensúlyozottabb napi rutint tudsz kialakítani magadnak.

Ha már tudod, hogy melyik típus jegyei jellemzőek rád leginkább, akkor lesz pár aha-élményben részed. Megérted, hogy eddig például miért nem tudtál reggel sportolni, vagy miért esik vagy esne jól egy délutáni szundikálás, de az is lehet, hogy megkönnyebbülsz a tudattól, hogy nem vagy egyedül akkor, amikor este 9-kor záporoznak a kreatív ötleteid.

Időgazdálkodási önismeret

Amikor már pontosan tudod, hogy neked mi és miért működik vagy éppen nem működik a napi teendőiddel összefüggésben, azaz már rendelkezel kellő időgazdálkodási önismerettel, teljesen új alapokra helyezheted az eddigi időbeosztásodat. 

Teljesen másképp működik egy átlagos időben ébredő és lefekvő medve és másképpen egy éjszakába nyúlóan aktív, reggel még igencsak fáradt farkas. De az oroszlánok is végre fellélegezhetnek, mert megérthetik, hogy mivel már hajnalban hatalmas energiákat mozgósítanak, nem véletlen, hogy koraeste már nagyokat ásítoznak és az esti filmek végét max felvételről tudják visszanézni. 

A kronotípusod ismeretében megszabadíthatod magad attól, hogy olyasmiket várj el magadtól, ami a barátnődnek vagy az instán követett példaképednek könnyedén megy. Hidd el, nekik meg lehet az megy nehezebben, ami neked a kisujjadban van! Ugyanis mindegyik kronotípus tartalmaz pozitív és negatív jegyeket is. Tehát az a lényeg, hogy a sajátod jellemzőinek figyelembevételével oszd el a tennivalóidat a napod folyamán. 

Az aktivitásod megfigyelésével és a kronotípusod ismeretének birtokában sokkal okosabban tudod beosztani az idődet, egy olyan új napi rutint dolgozhatsz ki, amely már teljesen összhangban van a saját biológiai ritmusoddal.

Ha szeretnéd megtudni, hogy te melyik típusba tartozol vagy, hogy melyik típus jegyei állnak hozzád legközelebb, akkor a feliratkozást követően elküldöm neked azt a rövid kérdéssort, amelyet a fent említett könyvben is megtalálsz.

Hegyi Timi

Lendület női vállalkozásoknak

Women’s business class:

tematikus online klub, vállalkozói terveiket megvalósítő nőknek (hamarosan ismét lehet csatlakozni)

Egyéni és csoportos programokkal

segítelek a vállalkozói feladataid rendszerezésében.

Küldj üzenetet, hogy egyeztethessük a találkozónk időpontját!

Hegyi Timi

bejelentkezem

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
interjú

Következetes marketing stratégiával szerezte meg első ügyfeleit, ma már más vállalkozóknak tanítja ugyanezt

Interjú Kovács Eszter online marketing szakértővel Kezdő vállalkozóként meggyűlhet a bajod az idővel, mert nagy eséllyel munka mellett kezdesz el …

Elolvasom
interjú

Szövegein keresztül így támogatja a Kontent Művek a kisvállalkozói vevőszerzést

Interjú Loyola Krisztával “Amikor a megfelelő online kommunikációval kezdő vállalkozóként meg tudod szólítani az ideális vevődet, sőt monetizálni is tudod …

Elolvasom
interjú

Így találhatod meg az egyensúlyt a mindfulness, a jóga és az ásványok erejével

Amire vállalkozóként kivétel nélkül szükségünk van, az nem más, mint az egyensúly megtalálása és megőrzése a hétköznapokban. Ahhoz, hogy erre …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?