Innovatin blog

Innovatin | Időgazdálkodás nőknek | Blog

Így kezdj hozzá a napod megszervezéséhez! 6 tipp kezdő tervezőknek

A tervezést nem érdemes kihagyni, ha hatékonyabb mindennapokra vágysz. Egy megtervezett nap nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden pillanatod be van osztva és frusztrált vagy amikor éppen nem azt csinálod, amit az adott időpontra előre rögzítettél. 

A tervezés az alapja annak, hogy jobban be tudd osztani az idődet, ez azonban nem zárja ki azt, hogy rugalmasan kezeld a terveidet. Talán ez a rugalmasság a kulcsa annak is, hogy minden egyes nap használd a terveződet és ne csak kampányszerűen tervezd meg a napjaidat.

Azzal, hogy papírra veted a tennivalóidat, mérhetőbb lesz a munkád (utólag), egyúttal lehetőséget biztosít arra is, hogy több figyelmet fordíts a pihenésre.

Ha úgy érzed, a jelenlegi időbeosztásod mellett sosem éred el a céljaidat, azonnal alkalmazható, instant megoldásokra van szükséged ahhoz, hogy holnaptól okosabban oszd be az idődet, akkor  próbáld ki a következő, napi tervezéssel kapcsolatos tippjeimet!

1. A napi tervezés időpontja

Jól hangzik az, ha valaki kora reggel leül megtervezni a napját, viszont nem mindenkinek komfortos reggel hatkor ez a tevékenység, ugyanis a tervezés ideális időpontja egyénenként eltérő. Neked kell megtalálnod azt a napszakot, amikor könnyedén megy a napod megszervezése.

Ez egyrészt függ attól, hogy milyen a saját habitusod és kronotípusod, de nyilvánvalóan befolyásolják a körülmények is. Egy, a számodra optimális időpontban ülj le minden egyes nap (legalábbis olyankor, amikor szeretnél fókuszáltan haladni a dolgaiddal) és gondold át alaposan a napodat. 

2. Alapok

Ha megtervezted a hetedet, akkor kezdd azzal, hogy megnézed, milyen események, feladatok várnak rád az adott napon. Ez lesz az alap.

Ha nem készítettél heti tervet, akkor azt gondold végig, hogy a következő napokban mire szeretnéd helyezni a fókuszt, melyik a legfontosabb tennivalód és azt bontsd le kisebb lépésekre.
Az első, ezzel a fontos feladattal, projekttel kapcsolatos teendőt/teendőket írd fel a napi terveid közé. 

A pihenést is érdemes jelölni. Kezdetben legalább azt rögzítsd, hogy mikor tartasz majd ebédszünetet, később pedig ezt majd kibővítheted a köztes, néhány perces pihenőidők feltüntetésével

3. Kiegyenlített feladatelosztás

Ne akard valamennyi teendődet egy nap alatt kipipálni, semmi értelme! Ha ma van egy szuperhatékony napod, holnap nagy eséllyel  fáradt leszel, már eszedbe sem jut a tervezés, így nem tud kialakulni a szokás, inkább csak elmegy tőle a kedved. Próbáld meg reálisan elosztani a feladataidat. Ez nem könnyű, de idővel egyre jobb leszel benne.

Gondold végig, hogy mennyi feladattal szoktál haladni egy átlagos napon, és ne ezeknek a számát növeld, inkább a minőségre és arra figyelj, hogy olyan feladatokat válassz, amelyek közelebb visznek a céljaidhoz. Azaz válaszd meg a teendőidet, ne pedig az eléd kerülő tennivalókat pipáld ki.

Nem akkor vagy hatékony, ha sokat vagy többet dolgozol, mint eddig, hanem akkor, ha olyankor végzed el az egyes feladatokat, amikor az ideális számodra. Így könnyedén megcsinálod azt a bizonyos dolgot, hamarabb végzel vele és nagy eséllyel nem hibázol, így még időt is nyersz.

4. Napszakokban gondolkodj!

Próbáld meg blokkokban végiggondolni a napodat, a reggeli rutintól egészen az esti rutinodig. Ha nincsen kialakult rutinod, akkor egyelőre hagyd ki időben ezeknek a helyét és a köztes idősávot oszd fel a feladataid között. Amikor ez már stabilan megy, lehet az a következő lépés, hogy keretet adsz a napodnak, amivel egyébként még inkább tudod majd fokozni a produktivitásodat.

Gondold át, hogy melyik napszakban vagy általában éberebb, fizikailag, szellemileg terhelhetőbb, ennek figyelembevételével állítsd fel a feladataid időbeli sorrendjét!

5. A tervezés, mint szokás

Ha most az az elsődleges célod, hogy rászokj a napi tervezésre, akkor motiváld magad azzal is, hogy olyan tervezőlapokat használsz, amelyek kifejezetten inspirálnak. Érdemes kísérletezni, többfélét kipróbálni. Van, akinek szükséges a napok óránkénti lebontása, van, akinek elegendő a teendők felsorolása.

Azonban a tervezést sem kell túlgondolni, nagyon sokan azért hagyják abba például a bullet journal módszert, mert bár nagyon csábító az, hogy gyönyörű rajzokat készítesz, ehhez is gyakrolat kell és a saját magunk által megrajzolt oldalak kezdetben talán még nem annyira impozánsak, mint másoké, így felhagyunk magával a tervezéssel is, hiszen az esztétikus megjelenés miatt egy plusz terhet veszünk a nyakunkba.

Pedig a tervezés lényege mindössze az, hogy leülj és tervezz!:) A többi csak ráadás. Nem szépnek kell lennie (habár ez határozottan sokat dob rajta), első lépésben tökéletes az is, hogy egyáltalán van egy terved.

6. Tartsd magadnál a terveződet!

Nincs az a tervező, amely úgy tud segíteni a szervezettebbé válásban, hogy azt sem tudod, hol van. Amennyire csak lehet, tartsd mindig a közeledben. Ha te is A5-ös méretű filofaxot használsz és nem akarod magaddal vinni minden esetben, akkor vagy fotózd le a napi tervezőoldalt vagy egész egyszerűen vedd ki a gyűrűskalendáriumból, hiszen ez az egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor kiveheted a lapjait.

Nincs annál bosszantóbb, amikor megtervezed a napodat, felírod azt is, hogy miket kell vásárolnod, aztán fejből kell rekonstruálnod az egészet.:) 

Ha most feliratkozol a hírlevelemre, három különböző színű, letölthető napi tervezőt küldök ajándékba, így már ma el tudod kezdeni a napod megszervezését.

fotó: Unsplash (Eleni Koureas)

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?