Innovatin blog

Innovatin | Időgazdálkodás nőknek | Blog

Nem működik a reggeli listaírás? Ez lehet az oka.

Számtalan időgazdálkodás témával foglalkozó cikkben olvastam már azokat a tippeket, hogy írj reggel teendőlistát, illetve, hogy kezdd a teendőidet a legnehezebb feladattal. Ezek valóban jó tanácsok, csak éppen szerintem nem valók mindenkinek.

Hogy mikor célszerű megírnod a teendőlistádat, azt nemcsak az határozza meg, hogy mikor vannak olyan körülmények, amikor mindezt nyugodtan megteheted, hanem az is befolyásolja, hogy milyen kronotípusba tartozol. Ha este vagy éberebb, ilyenkor jönnek az inspiráló gondolatok, illetve ekkor vagy igazán kreatív, akkor neked nagy eséllyel nem való a reggeli listaírás, sőt, sokkal valószínűbb, hogy reggel hálás leszel magadnak azért, ha a terveződben ott áll feketén-fehéren, hogy milyen feladatokkal kell haladnod, hol kell megjelenned, kivel találkozol és, hogy mit kell vásárolnod.

A legnehezebb feladattal pedig szerintem abban az esetben érdemes kezdened a napot, ha te jellemzően ebben a napszakban vagy igazán aktív és energikus. Ehhez persze ismerned kell a saját aktivitási görbédet, tudnod kell, hogy hogyan változik az energiaszinted a nap folyamán és azt is, hogy a változását mi befolyásolja leginkább.

Nem feltétlenül kell magadat besorolnod bármilyen kronotípusba, kategóriába ahhoz, hogy ügyesebben oszd el a feladataidat, egész egyszerűen már az is felimeréshez vezethet, ha az alábbi kérdésekre egyértelműen meg tudod adni a választ.

  • Hány órakor ébredsz, amikor nem használsz időzítőt és más sem ébreszt fel?:)
  • Mikor vagy igazán elemedben? Melyik idősávban vagy terhelhető fizikailag és mikor tudsz hosszan fókuszálni egy komplexebb feladatra?
  • Mikor kalandozol el, vagy érzed azt, hogy szükséged van szünetre?
  • A nap mely szakaszában vagy igazán kreatív?
  • Ha nem befolyásolna semmi és senki, legszívesebben mikor feküdnél le aludni?

Egy vállalkozó anyuka így számolt be az egyik időgazdálkodás konzultáción: „Nekem be van készítve a papír meg a ceruza a fürdőszobába, esténként gyakran kimegyek oda, és csak írok és írok…”

Az önismeret alapfeltétele a megfelelő idő-, és feladatgazdálkodás kiépítésének. Én azt gondolom, hogy nincsen egyetlen jól bevált módszer, vagy egy olyan struktúra, ami mindenkinek működik. Minden esetben arra törekszem, hogy a hozzám fordulóknak abban segítsek, hogy a számukra ideális tervezési metódusra találjanak rá.

Ha olyankor erőltetsz magadra egy feladattípust, amikor az neked egyáltalán nem ideális, akkor ezzel egyrészt stresszt okozol magadnak (lassan, esetleg nem az általad elvárt minőségben haladsz, gyakrabban hibázol, stb..), másrészt attól a tennivalótól veszed el az értékes perceket, amelynek elvégzése viszont az adott idősávban éppen könnyedén menne neked.

Ha tudod, hogy mikor, milyen feladattal érdemes haladnod a nap folyamán, ha odafigyelsz a saját ritmusodra, akkor sokkal nagyobb eséllyel pipálod ki a teendőidet, és az is valószínű, hogy sokkal hatékonyabban haladsz majd.

Nyilvánvalóan nem minden nap ugyanolyan görbét mutat az energiaszinted alakulása, és nem is mindig csak te döntesz a feladataid sorrendjéről, mégis egy parányi önvizsgálattal rengeteget tehetsz azért, hogy úgy oszd el a tennivalóidat, hogy az számodra közel legyen az ideálishoz.

Ha teheted, vizsgáld meg legalább az egyik átlagos napodat, és jegyezd fel a mélypontokat, rögzítsd, hogy mikor szárnyalsz igazán és veszed könnyen az akadályokat! A megfigyeléseidet pedig tartsd szem előtt a teendőlistád megírásakor, illetve ez alapján állítsd fel a feladataid sorrendjét is!

fotó: Meghan Mosser (Unsplash)

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?