Innovatin blog

Innovatin | Időgazdálkodás nőknek | Blog

Egy életre szóló feladatból így jön létre egy, az egyenlőséget hirdető márka

Interjú Lugosi Dórival, az Elég jó anya blog szerzőjével és a Danka márka megalkotójával

Dórival (Lugosi Dóra) az instagramon találtunk egymásra, aminek azért is örülök, mert most általa egy olyan történet is figyelmet kaphat, amely több mint egy női vállalkozás, egy márka.

Dóri két (jövőre már három) kisgyermek anyukájaként építi a vállalkozását, ami nem is olyan régen, de annál intenzívebben indult el. Dóri már korábban is vezetett blogot, miközben az első gyermeküket (Martin) várta, ebből lett idővel az Elég jó anya blog, majd a második kisfiúk (Zoárd, aki Down-szindrómás) születésével pedig létrejött a Danka nevű márka.  

Dóriék azon dolgoznak, azt szeretnék leginkább közvetíteni, elérni a Dankán keresztül, hogy merjünk beszélni a másságról, illetve hogy ne legyen olyan élesen jelen a megkülönböztetés a mindennapjainkban, mint ahogyan azt sokszor tapasztaljuk.

Az interjú során én elsősorban az eddig megtett vállalkozói lépéseket kérdeztem Dóritól. A beszélgetés aktív résztvevője volt Zoárd is, akivel már másodszor találkoztam.:)

Mesélj kicsit a blogodról, mi indukálta, hogy belekezdtél?

„Még Zoárd előtt, amikor Martinnal várandós voltam, kezdtem el írni egy blogot, akkor még teljesen más néven. Nagyon tudatos voltam, heti ötször edzettem, egészséges ételeket ettem, és csak titokban ettem nutellás palacsintát.:) Recepteket, edzéstippeket osztottam meg, de aztán úgy voltam vele, hogy ezzel van tele az insta, én meg nem tudok extra minőségű tartalmat adni azokhoz képest, akik akkor a témában már előttem jártak.

Martin születése után naponta tettem fel magamnak a kérdést, hogy vajon elég jó, ahogy csinálom? Gondoltam sokan szenvednek ezzel a kérdéssel, végül úgy döntöttem, hogy akkor így kiventillálom magamból ezeket az érzéseket, leírom a gondolataimat, így lett a blogom neve az Elég jó anya. Zoárd születése után pedig a blog már adott volt, így az csak Zoárdos tartalmakkal bővült.”

Hogy indult el a Danka- projekt? Milyen fordulópontok juttattak el oda, hogy mára a blogodon túl saját márkád is van?

„Zoárd augusztusban volt egy éves. Tavaly, augusztus végén tudtuk meg, hogy Zoárd danka (Down-szindrómás). Miután megtudtuk, Áronnal már másnap úgy gondoltuk, hogy ezt el kellene mondanunk, meg kell osztanunk másokkal is. Már akkor is azt a részét fogtuk meg, hogy minket nem kell sajnálni, ez egy feladat.

Akkor jöttem rá, hogy milyen jó ezt így leírni, kiadni magamból, kicsit összefoglalni a történteket. Azzal, hogy leírtam, én is jobban tudatosítottam ezt az egészet magamban.

7-8 hónapos volt Zoárd, amikor megfogalmazódott bennünk, hogy akkor ezt tényleg csináljuk, még nem volt egy éves, amikor már elindult a Danka webshop.

Az egész az én ötletem volt, de ami baromira megtámogatta az egész létrejöttét az az, hogy van a környezetemben 3-4 olyan ember, akik az elképzeléseimet meg tudják valósítani. A közeli ismeretség miatt a fotós is és a grafikus is ingyen dolgozik a Dankának, ami hatalmas segítség.”

Mi a Danka kapcsán legfontosabb a számodra?

„Sok minden van egyelőre még a fejemben, hogy mi az, amit lehet és, hogy mire van igazán igény, de azt hiszem arra van leginkább szükség, hogy a 20-as 30-as korosztály edukálva legyen a másságból. Így, ha bármelyiküknek 10 éve múlva születik egy down-os gyereke, talán nem úgy fogja fel majd, hogy vége a világnak.

Fontosnak tartom, hogy erre legyen egy jó kis fórum, akár iskolákban is, a lényeg, hogy szem előtt legyen az egész. Ezért örülök az interjúknak is, mert így még többen találkoznak a témával, az elmúlt hetekben szinte minden hétre jutott egy interjú, aminek köszönhetően a Danka követői bázisa megugrott.”

A Danka elsősorban a Biatorbágyi Korai Fejlesztő Központot támogatja, milyen ehhez hasonló terveid vannak még a márkáddal?

„Terveim között szerepel az is, hogy nemcsak a Biatorbágyi központot támogatjuk majd, hanem idővel, amikor ehhez a feltételek már adottak, másoknak is szeretnénk lehetőséget adni. Illetve tervezem, hogy fizikailag is elérhetőek legyenek a Danka-termékek például kávézókban, de nemcsak olyan helyeken, ahol megváltozott munkaképességűek dolgoznak, hanem akár máshol is. Ugyanis a Danka az egyenlőségre törekszik, épp ez a lényeg, bárki viselheti a termékeket.

Összességében pedig szeretném a Dankát nonprofittá tenni, mondjuk 2-3 év múlva. Nem megélhetési forrásként tekintek a Dankára. Egyúttal nagyon élvezem, hogy ekkora szabadságot ad egy vállalkozás. Végre én döntök abban, hogy mondjuk holnaptól akciós egy termék, vagy hogy egyáltalán legyen-e akció. Megtehetem azt, hogy eddig dolgoztam, most viszont már más dolgom van.”

Mivel foglalkoztál előtte?

„A Danka előtt 4 évig egy hoki klubnál dolgoztam, korcsolya technika oktatóként. Majd időközben lehetőséget kaptam egy cégnél, ahol egy márkának voltam a brand managere, így a kapcsolatépítés nem áll távol tőlem, csak ott ugye az volt, hogy reggel 9-től este 6-ig dolgoztam, de ha este 10-kor hívtak, akkor is felvettem a telefont. Ma már ilyen esetben megtehetem azt, hogy írok egy üzenetet, most nem alkalmas. 

Ott az volt a cél, hogy minél többet adjak el, most inkább azon van a hangsúly, hogy ismerjék meg a Dankát. Nem rohanunk sehova, nyilván szeretnénk, ha a befektetett pénzünk megtérülne, de nem a profit az elsődleges. Örülünk, ha sokakhoz eljut az üzenetünk, ha egyáltalán beszélnek róla.”

A vállalkozásoddal kapcsolatban miben tud Áron téged támogatni?

„Mindenben.:) Eléggé maximalista, általában a tökéletességre törekszik. Volt is az elején ebből konfliktusunk, mert szinte főnök-beosztott szerep jött létre :), de szerencsére ezt hamar tisztáztuk, megegyeztünk, hogy ki fogom kérni a véleményét, de én vagyok a döntéshozó. 

Innovatin | Időgazdálkodás nőknek | Blog
Áron, Martin, Dóri és Zoárd
fotó: dankacsoda.hu (Marossy Judit)

Áron egyébként akrobatikus kosárlabda edző, a Szabadtéri Sportok Egyesületének az elnöke, utánpótlás neveléssel foglalkozik. Most éppen abban segít, hogy ő hordja haza az elkészült Danka- pólókat, mivel közel esik hozzá az a hely, ahol azok készülnek.”

Mennyire kell már most készülnötök az év végére? 

„Egy anyuka varrja a bodykat, neki már most leadtam a megrendelést. Tervezek télre felemás zoknikat, ami szintén a down-szindróma jelképe, és szeretnék sapkát is a webshopba, de még át kell állítanom magamban ezt, hogy már most tudatosan a télre kell készülnöm.”

Izgalmas év áll előttetek, hogyan készülsz erre?

„Miután Martin megszületett, akkor is úgy voltam már nagyon hamar, hogy csinálni akarok valamit, amellett, hogy mosok-főzök. Amikor jövőre megszületik a harmadik gyerekünk, bár eleinte biztosan nagyon fáradt leszek, már lesz valami kapaszkodó, mert már megvan a Danka. Lesz mit csinálnom. De azt, hogy jövőre már három gyerekünk lesz, még nem kalkuláltam bele a napirendembe.:)”


Fő kép: https://dankacsoda.hu/ (Marossy Judit)

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?