Innovatin blog

Innovatin | Időgazdálkodás nőknek | Blog

7+1 tipp, hogy anyaként is tudj időt teremteni a vállalkozásod építésére!

Akár még csak az ötleted van meg, akár már építed a vállalkozásodat egy ideje, biztos vagyok benne, hogy stresszforrást jelent, ha folyamatosan meg kell osztanod a figyelmedet a munka és a gyereknevelés között. Hogy mégis hogyan tudsz anyaként is helytállni miközben az ötleteddel is rendszeresen foglalkozol? Íme néhány tipp, ami nekem segített korábban és segít ma is.

1. Készíts egy „itt tartok most” összesítést a vállalkozásoddal kapcsolatban!

Időnként érdemes hátralépni egyet, és kicsit távolabbról, objektíven megvizsgálni, hogy éppen hol tartasz. Most ne azzal foglalkozz, hogy hol „kellene” már tartanod, mert sehol sem kellene, magad választod ezt az utat, te teszed bele az idődet, energiádat, úgyhogy minden megtett lépés egy plusz, amit magadért, a jövődért teszel. Akár mind map-et is készíthetsz, középre felírhatod, hogy itt tartok most, és ebből szerteágazhatnak a különböző szempontok, elért eredmények.

Amiket érdemes szemügyre venned:

A legfontosabb célod felé tartasz-e? Mennyi és milyen típusú ügyfeleid vannak? Milyen felületeken kommunikálsz és milyen eredménnyel (azaz, hol éred el a követőidet leginkább)? Mennyi bevételed, kiadásod keletkezett eddig? Mennyi időt fordítottál korábban a vállalkozásodra hetente? Milyen szakmai kapcsolataid vannak? (Kikhez fordulhatsz, akár ingyen is segítségért?) Mely terméked/szolgáltatásod érdekli leginkább a követőidet, leendő ügyfeleidet?

2. Írd össze, hogy mik azok a feladatok, amiket eddig halogattál?

Ha már tudod, hogy hol állsz a vállalkozásod építésének folyamatában, akkor esetleg nézd meg azt is, hogy vannak-e olyan tennivalóid, amiket hosszú ideje nem sikerült kipipálni. Nézd meg, hogy pontosan mik ezek? Milyen oka van annak, hogy eddig halogattad ezeket a feladatokat? Tényleg meg szeretnéd csinálni? Valóban neked kell elvégezned, vagy tudod delegálni őket? Anyagi feltételhez kötött? Valamilyen eszközre van szükséged ahhoz, hogy elvégezd?

Amint körülhatároltad a problémát, már közelebb is kerülsz a megoldáshoz. Ha muszáj elvégezni, mert ettől tudsz szintet lépni a vállalkozásod fejlesztésében, akkor amennyiben nem egyetlen feladatról van szó, hanem projektről (pl. a honlapod elkészítése), bontsd le az adott dolgot a legapróbb lépésekre! Ezeket a lépéseket pedig illeszd be a napi, heti feladataid közé, és ha van arra bármilyen lehetőséged, hogy ne minden részfeladatot magad végezz el, akkor kezdj el ötletelni a kiszervezésen is.

Pl.: lehet, hogy már megvan a domain neve a weboldaladnak, de nem boldogulsz a honlapkészítéssel, vagy éppen nincsenek olyan profi fotóid, amelyekkel megálmodtad az oldaladat. Akkor keress olyan kezdő, de ügyes webdesignert, vagy fotóst, akinek szüksége van referenciára, így az együttműködéssel mindketten jól jártok.

3. Vázold, hogy szeptembertől változik-e a napirended és, ha igen, hogyan!

Ha a gyermeked ősszel óvodába, iskolába megy, akkor mondjuk a kezdést követő hétre már legyen egy napirended, amiben minden héten vagy akár nap szerephez jut a vállalkozásod, ötleted fejlesztése. Ha kisebb gyermeked van, vagy csak a testvére jár még közösségbe, akkor is legyen egy forgatókönyved a hétköznapokra. Ha te viszed suliba, oviba a nagyot, akkor mondjuk délelőtt a kicsivel játszol, esetleg ebédet készítesz, majd délután alvásidőben haladsz egy-két rövidebb vállalkozói feladattal. Az elmélyült szellemi munka nehezebb ilyenkor, de meg lehet kísérelni. 🙂 Érdemes átgondolni, hogy rendszeresen legyen még valaki a kisebbik gyerekkel, akár úgy is, hogy te közben otthon vagy, de mégsem neked kell ugrálni, ha szeretne valamit.

Itt jegyzem meg, hogy ha komolyan szeretnél eljutni A-ból B-be a vállalkozásoddal, akkor nem biztos, hogy minden esetben elsőbbséget kell élveznie a házimunkának a prioritási listádon.

Fontos, hogy tudatosítsd magadban és a környezetedben is, hogy amikor például bejegyzést írsz, akkor te nem „facebookozol”, hanem az online jelenlétedet erősíted, és ilyenkor is jó, ha mentesít valaki, hogy apró kezek ne tegyék tönkre a jól csengő mondataidat.

4. Tűzd ki a következő 3 hónapra a vállalkozói céljaidat!

Elengedhetetlen, hogy legyen egy víziód! Itt most nem a bevonzásról lesz szó:)), hanem arról, hogy tudatosítsd magadban, hogy mik a konkrét céljaid és muszáj azt is látnod, hogy mik férnek bele időben. Ha nem gondolod egyszer át alaposan, akkor egyrészt nem tudod tartani a fókuszt, másrészt mérhetetlen lesz a munkád. Nem fogod tudni, hogy mikor toporogsz egy helyben, de azt sem, hogy mikor kell pezsgőt bontanod, ami óriási hiba.:)

5. Bontsd le feladatokra, konkrét lépésekre a fenti céljaidat!

Ha például szeretnél isntagramon elérni 1000 követőt, nézd meg az eddigi statisztikáidat! Feltéve, hogy a célközönségedet itt éred el leginkább. Nézd meg, milyen típusú képek, bejegyzések mennyi követőt hoztak eddig. Ha úgy érzed kevésbé csapongsz, akkor legyen egy tartalom terved. Ez egyébként is támogatja az időgazdálkodásodat, mert nem kell felvenned a fonalat újból és újból.

De, ha az első fizetős ügyfeledet szeretnéd elkönyvelni az év végéig, akkor esetleg a következő lépéseket alkalmazhatod. Bevállalsz néhány ügyfelet, akár az ismerőseid közül, akik biztosan jó referenciáid lehetnek. Írhatnak véleményt a termékedről, szolgáltatásodról cserébe. Megkérdezheted őket, miben segített nekik igazán ez a termék vagy szolgáltatás, így a véleményük alapján kaphatsz tippeket olyan tartalmakhoz, amelyekkel esélyt kapsz arra, hogy mások figyelmét is felkeltsd. Ezeknek a lépéseknek becsüld meg az időtartamát, így lesz egy hozzávetőleges képed arról, hogy mikor érsz célba.

6. Írd össze, hogy milyen feladatokkal tudsz a gyereked jelenlétében haladni, és melyekhez kell az, hogy teljes nyugalom vegyen körül!

Nem könnyű, tudom. Függ a gyermek életkorától, a habitusától, a gyerekek számától, de még az évszaktól is. Mindenesetre tegyél egy kísérletet! Nincs annál stresszesebb, mint amikor elkap az ihlet és csak írnál és írnál, de esélyed sincs, mert támadnak a gyerekek. (Szerencsére! De mégis. :))

Nekem ebben a pillanatban azt kellett tennem, hogy reggel „élményt” szereztem a gyerekeknek (bevásárlás együtt:)), aztán finom reggeli, kedvükre való tízórai, majd szépen megfűztem a kisfiamat, aki már öt éves, hogy adjanak nekem egy órát, foglalja le a testvérét is a kedvemért, utána folytatjuk a családi közös programunkat. Nem mondom repül az idő, nem is sok maradt hátra, de még csend van. 🙂 Nyilván ez egy hat hetes baba mellett nem így megy. Szóval neked kell rájönnöd, hogy a hogyanra.

7. Ha babát vársz, legyen egy önműködő rendszered a szülést követő hetekre!

Nem azért mert megáll majd az élet, vagy mert nem lesz kedved folytatni azt, amit elkezdtél. Nem igazán lesz időd és energiád minderre. De, hogy ez se okozzon fennakadást a céljaid elérése érdekében, illetve mert neked is jó lesz egy kicsit a saját projekteddel is foglalkozni, azt javaslom, dolgozz előre! Azokra a hetekre, amikor még a kisbabád mellett leszel minden pillanatban. Tervezd meg a tartalmaidat, rögzítsd esetleg előre azokat a posztokat, amiket fontosnak tartasz, készíts előre fotókat, gyárts előre termékeket, stb. Így fenn tudod tartani, azt amit már elkezdtél.

+1 TIPP: a heti, napi priorizált tervezés

Tudom, sokszor hangsúlyoztam már, de nem lehet eléggé. Mert hányan kezdenek bele és hányan terveznek valóban heti, napi szinten? Pedig garantáltan megkönnyíted vele az életedet. Minden tervezésnél ellenőrizd, hogy valóban haladtál-e a vállalkozói céljaid felé!

Ha szeretnéd, hogy a vállalkozói menetrended kidolgozásában támogassalak, akkor várlak szeretettel a MOM START időgazdálkodás programomban, de személyesen is konzultálhatunk, ha pedig úgy érzed egyedül is menni fog, de érdekel a téma, akkor az INNOVATIN zárt csoportban is szívesen látlak, ahol időnként meg is mutathatod, hogy milyen vállalkozást építesz.

Sok sikert!

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?