Innovatin blog

Innovatin | Időgazdálkodás nőknek | Blog

Fókuszáltabb munkavégzés otthon

Tartósan egyetlen dologra koncentrálni nem egyszerű feladat. Egy pillanat alatt elkalandozhatsz, mivel nekünk, nőknek látszólag nem okoz nehézséget egyszerre több dolgot menedzselni. Azt viszont el kell ismerni, hogy ez a megosztott figyelem sokszor megy a minőség rovására.

Mik azok a tipikus figyelemelterelő tényezők, amik tipikusan csökkenthetik a produktivitásodat?

1. Egyszerre több dologra figyelsz

Azt gondolom, hogy vannak tevékenységek, amiket egyértelműen lehet és célszerű is párhuzamosan végezni, de csak akkor, ha ezek rutin feladatok, azaz nem kell mindegyikhez kifejezetten extra energiákat mozgósítani. A háztartási teendők tipikusan ilyenek.

Azonban a nem rutinból végzett feladatokat érdemes egymás után kipipálni, még akkor is, ha az az érzésed, hogy ez nem valami hatékony módszer. Ha kielemeznénk, hogy a párhuzamos cselekvések végzésének köszönhetően mennyit hibázunk, hányszor kell egy-egy teendőt megismételnünk, javítgatnunk azt, amit már majdnem jól megcsináltunk, akkor máris kiderülne, hogy bizony megéri egyszerre egy dologgal foglalkozni.

Bevallom ezzel én is megküzdöttem, nehéz volt megtanulnom, hogy ne akarjak párhuzamosan haladni a feladataimmal, korábban ugyanis mindig az volt az érzésem, hogy ha egyetlen dologgal foglalkozom, akkor minden más lóg a levegőben.

2. Zavaró tárgyak, kütyük

Minél kevesebb fölösleges tárgy vegyen körül, minimalizálj!

Ha a laptopodról dolgozol, akkor nem feltétlenül kell a telefonnak is ott lenni a szemed előtt, vagy ha valamiért mégis szükséges a munkádhoz, akkor a különböző értesítéseket iktasd ki, ne villanjon fel két percenként valamilyen közösségi média értesítő, mert nehéz lesz visszafognod magad, hogy ne reagálj rájuk. Itt nemcsak arról van szó, hogy ezzel elmegy az időd, mert az is elképzelhető, hogy egyébként ráérsz, nem kell határidőre befejezned azt, amin éppen dolgozol, viszont az biztos, hogy minden egyes értesítés, email, üzenet kizökkent majd. Most nem sorolnám fel az összes technikai vívmányt, ami szóba jöhet, és amik el tudják terelni a figyelmedet, a lényeg, hogy ezektől mentesítsd magad egészen addig, amíg be nem fejezed azt, amit elkezdtél.

3. A környezeted nem ideális

Dolgozósarok:

Itt egyrészt gondolok arra, hogy amennyiben nincs egy csodálatosan rendben tartott saját irodád, megnyugtató panorámával, és esetleg az elmúlt hetekben dobtál össze egy home office sarkot magadnak, akkor bármilyen szerény körülmények között kell is dolgoznod, biztosítsd magadnak a kényelmet.

Ez olyan, mint a vizsgaidőszakban, amikor te már tényleg tanulnál, de ugye annyira poros a könyvespolc, hogy „kénytelen” vagy törölgetni, csak azután tudod elkezdeni a tételt. Pedig valójában semmi összefüggés, csak egyrészt zavarja a szemed, plusz remek kifogás is a halogatásra. Szóval, ha kell, akár reggel-este rámolj el magad után, csak az legyen előtted, amire szükséged lesz az aznapi feladataidhoz.

Család, körülmények:

Tudom, hogy sok vállalkozónőt érint az, hogy most a gyerekek is otthon vannak, pontosan tudom, mennyire ki tudnak zökkenteni egy másodperc alatt.:) Nincs mese, folyamatosan adni kell nekik feladatokat (akinek iskoláskorú a gyereke, ott meg ugye muszáj is), le kell őket fárasztani. 🙂 Nekem az a trükk vált be, hogy korábban kelek, így reggel hétig nincsenek figyelemelterelők. 🙂 Napközben pedig egy-egy önálló munkát adok nekik, miközben én is teszem a dolgom. De az biztos, hogy a mostani napirend keményebb, mint általában. Rengeteg előnye van a közösen töltött időnek, de ez most a munka szempontjából egyértelműen nagyobb kihívást jelent.

Ha a társaddal éltek kettesben, az sem feltétlenül jelenti azt, hogy könnyű helyzetben vagy, érdemes ilyenkor a napirendeteket összehangolni.

A fizikai környezeten túl az sem árt, ha nem hangzavarban próbálod meg a remek kis vállalkozói ötleteidet megvalósítani. Ha másként nem tudsz csendet varázsolni, kapd fel a porosodó fejhallgatódat, és már mehet is a munka, család kiiktatva.:)

4. Nem gondolod át, és nem rögzíted a napi feladataidat

Ahhoz, hogy tudj a feladataidra koncentrálni, sokat jelent az előre megírt teendő listád, mert így nagy eséllyel nem kezdesz bele olyasmibe, ami nem fér a napodba, nem kényszerít multitaskingra az esetleges pluszban bevállalt feladat. Ha rögzíted, hogy a napi teendőid közül melyik körülbelül mennyi időt vesz majd igénybe, jobban fel tudod majd azt is mérni, hogy mikor érdemes szünetet beiktatnod, melyik munkafázist kell esetleg több részre osztanod.

5. Nem figyelsz magadra eléggé

Apróságnak tűnhet, de a tudatosan beiktatott pihenés, a testmozgás (még, ha csak pár perc is), a friss levegő (akár egy ablaknyitás) és a megfelelő mennyiségű folyadék szintén segít abban, hogy ne csapongj a feladataid között, hanem higgadtan tudj haladni az adott napi teendőiddel, szép sorban, lehetőleg egymás után.

Mi segíthet még?

A már említett napi teendők összeírása, a korai kelés, a nyugalom és a fizikai környezet megteremtése, a saját igényeid szem előtt tartása mellett, bevonhatod a technikát is, hogy jobban tudj koncentrálni.

Ha az a típus vagy, aki hosszabb folyamatok közben folyamatosan elkalandozik, akkor alkalmazhatod a nagyon egyszerű pomodoro technikát is, így mindössze 25 perces blokkokban kell összpontosítanod, aztán jöhet is a jól megérdemelt 5 perces szünet. Ehhez beállíthatod a telefonod időzítőjét, vagy használhatsz ilyen jellegű applikációt is, hogy még erre se kelljen figyelned közben. Ezzel a módszerrel akár nagyobb lélegzetvételű projekteket is végig tudsz vinni.

Van, akit kifejezetten kizökkentene az időkeret meghatározása, de te elvileg úgyis tudod, hogy melyik típusba tartozol. 🙂 Van olyan applikáció is, ami a személyiségedhez passzoló zenét szolgáltat a koncentrált munkavégzés érdekében. (Ilyen például a focus@will app.)

Mindemellett érdemes megbarátkozni azzal a gondolattal is, hogy jelenleg nem biztos, hogy minden fronton teljes erőbedobásra van szükség, érdemes kicsit fejben átrendezni a prioritásokat és csak azokra a feladatokra helyezni a hangsúlyt, amelyek most igazán fontosak.

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?