Innovatin blog

Innovatin | Időgazdálkodás nőknek | Blog

A vibráló színek és fantasztikus horgolt kiegészítők világa- Juccwork

Interjú Őszi Judittal

Őszi Judit munkáira az Instagramon figyeltem fel. Ízléses, saját készítésű fotóival és alkotásaival keltette fel az érdeklődésemet. Nem is kellett sokat morfondíroznom azon, hogy megkérdezzem, szeretne-e mesélni a JuccWork-ről. Valamikor nyár végén futottunk össze egy finom kávéra a belvárosban. Hamar kiderült, hogy sok bennünk a közös vonás.

Judit kellő alázattal beszél a munkájáról, mindemellett lazán kezeli a hétköznapokat, pedig öt gyerek mellett nem igazán unatkozik. Hogy hogyan jött létre a JuccWork, és hogyan tud Judit zsonglőrködni az idejével, és feladataival, az interjúból kiderül.

Nemrég készült veled egy másik interjú is, milyen érzés, hogy kezdenek felfigyelni a munkádra? Hogyan éled meg ezt a sikert?

„Igen, valóban készült már velem több interjú is az elmúlt egy évben, és bár nagyon jól eső érzéssel tölt el ez az egész, de ezt én még nem nevezném sikernek annyira. A gyerekeim viszont annál inkább. Ők a szívükön viselik a vállalkozásom sorsát, velem örülnek, de a nagyobbak figyelik azt is, hogy hogyan növekszik a követőim száma. Én azonban azt próbálom nekik átadni, hogy igazából ez csak egy apró jel a sokból, és igazából nem ez a lényeg, hanem, hogy sok hasonló gondolkodású, életvitelű ember kapcsolódik össze az oldalaimon. Hogy ezek a közösségi felületek nem a célt, csak az eszközt jelentik ahhoz, hogy megismertessem sokakkal azt, ahogyan én alkotok. Ennyi. Az, hogy sok alkotó barátra talál az ember, az már ennek egy fantasztikus hozadéka.”

Innovatin | Időgazdálkodás nőknek | Blog
fotó: (Budavári Beatrix) juccwork.hu 

Mikor kezdtél el horgolni?

„Úgy nyolc éve, a harmadik lányunk születése környékén kezdtem neki a horgolásnak, anyukám segítségével és YouTube-ról, de hamar kiderült, hogy e tekintetben szabad szellem vagyok. Messzemenőkig emelem a kalapom a bonyolult mintaleírások alapján alkotó horgolók előtt. De az én esetemben elég hamar kiderült, hogy a minták követése nem nekem való, inkább az anyagban rejlő érdekességeket szeretem felfedezni, sokszor úgy, hogy amikor leülök, még nem tudom, mi lesz belőle. Azt szoktam mondani, hogy én vagyok a szabályos szabálytalan a horgolásban, hiszen az alapok adottak, viszont engem ezek továbbvitele, valami más formává alakítása – na, ez az, ami érdekel.

Mondják, hogy a horgolás is egyfajta jóga, az általa nyújtott elmélyülés kész kikapcsolódás tud lenni, de nekem ez csak akkor az, ha a saját képemre tudom formálni azt, amit éppen készítek.”

Hogyan zajlik az életetek így, hogy otthon készülnek a JuccWork termékek?

„Most egy kicsit már könnyebb a helyzet, miután mind az öt gyerekünk közösségbe jár, ami nettó 4 óra egyedüllétet eredményez. Ez bevallom 12,5 év után elég megdöbbentő volt, de mivel a 4. gyerkőcünk már a JuccWork- be született bele, nem nehézséget, hanem inkább koncentrált munkát eredményezett (már amikor épp egyik sem beteg, nincs szünet stb).

Mindemellett, szeretek a család szerves közepében lenni és alkotni. Nem szeparálom el magam, miközben az alapok horgolódnak, én épp leckét kérdezek ki vagy beszélgetünk az élet nagy dolgairól. Van ugyan „dolgozószobám”, de mivel nincs lakat alatt és tudják ám, hogy az maga a kincsek tárháza, ráadásul nagyon kreatív gyerekek, így van, hogy időnként eltűnik ez-az, amit elvileg csak én vagyok hivatott használni. Na, erre egy elkeseredett ollókeresős délután kitaláltam az ötszáz forintos bérleti rendszert. Így, ha nem találom valamely fontos munkaeszközömet, akkor kinyomozom a tettest és beszedem a pénzt. 🙂

Most már érzem egyébként, hogy a műhelyemet rám kellene alakítani, (a gyerekszobák testreszabása után :D) ezen változtatni szeretnék a jövőben.”

Hogyan gazdálkodsz az időddel? Mennyire tervezel tudatosan?

„Napközben dolgozom, míg a gyerekek iskolában, oviban vannak, de nincs túl sok munkaidőm egyhuzamban, a nagyok otthon ebédelnek, ami azt jelenti, hogy délelőtt még az ebédkészítést is meg kell oldanom. Viszont nem cserélném semmire azt a kiszámíthatóságot, hogy mire iskolából hazaérkeznek, otthon várja őket valaki, tudunk beszélgetni, akár egyesével is, ami azért egy ilyen nagy családban nagy kincs.

Abban, hogy magamnak osztom be az időmet, az a legnehezebb, hogy reálisan tudjam megítélni a megrendeléseim  időráfordítását. Másrészt gyakran közbejön egy lebetegedő gyerek, egy visszatérő vásárló sürgős rendelése, egy utolsó pillanatban szükséges szülinapi ajándék kivitelezése, amelyekben nincs határidőcsúszás.

A JuccWork a stabil és szervezett része az életemnek, mert amúgy elég spontán család vagyunk. Nagyon szeretünk utazni, hegyet- völgyet járni, új városokat megismerni, mostanra rutinból, néhány óra alatt pakolok hét főre egy hetes utazásra.”

Mennyire lehet tudatosan alkotni? Hogy állsz a határidőkkel?

„Változó, ha határidő van, akkor nincs kecmec. Örülök annak, amikor sok megrendelés jön egyszerre, azonban maga a folyamat viszonylag lassú, a termékeimet nem tudom gyorsabban készíteni, csak azért mert többet kell. Jellemző rám, hogy amikor például egy nagyobb munkadarabon dolgozom, muszáj készítenem közben egy-egy ékszert is, hogy ne veszítsem el a lelkesedésem, figyelmem, mindig fenntartsam, a monotóniát egyébként nehezen tűrő érdeklődésem.”

Mennyire tudod összehangolni a különböző típusú feladataidat?

„Én egyértelműen a házimunkából csípek le annak érdekében, hogy a többi feladattal is tudjak foglalkozni. Tudom, hogy mindent jó lenne csinálni. És cikkek szólnak arról, hogy 5 perc alatt elkészíthetsz saját mosószert, süthetsz egészséges kenyeret, készíts saját magad játékot a gyermekednek. Ezek engem is mind inspirálnak, és remek dolognak tartom, hogy van erre már bevált recept, módszer.  Ám, ha mindezt egyedül szeretnénk, a gyerekek terelgetése és a munka mellett, akkor bizony be kell látni, hogy a 24 óra erre kevés.  Emellett természetesen törekszem én is arra, hogy minél kisebb lábnyomot hagyjunk a környezetünkben, semmilyen műanyagot nem használok az ékszerkészítés során, és a csomagolásban, otthon is inkább minőségi, sokáig használható tárgyaink vannak, a bevásárlásnál is tudatosak vagyunk, nem halmozunk ruhákat és a gyerekjátékokban főként kerüljük a túlzást, de amúgy nem szeretem semmiben a szélsőséges megoldásokat, inkább az egyensúlyra törekszem.”

Mik a tapasztalataid a vállalkozói léttel összefüggésben?

„Rengeteg tanulással jár. Semmiféle vállalkozói lét nem csörgedezett az ereimben, egyszerű falusi családból származom, nem volt ilyen minta előttem. Ugyan közgazdasági szakközépiskolába jártam, de utólag be kellett látnom, hogy négy évig azon tanakodtam, hogy milyen rendezvényen is vagyok… 🙂 Aztán az ELTE bölcsészkarán, magyar szakon, illetve az egri főiskolán párhuzamosan diplomáztam, és bár egy rövid ideig álltam alkalmazásban is, hamar jöttek a gyerekek.

Mivel egész életemben mindig alkotás volt a mozgatórugóm, a harmadik lányom születése környékén már jött a felismerés, hogy de hát ez jó így! Aztán egyik megrendelés hozta a másikat, és azon kaptam magam, hogy van márkanév és egy éve már vállalkozóként élem a mindennapjaimat. A legnagyobb megdöbbenés viszont csak ezután jött: nagyon kevés ennyire összetett és sokrétű feladat van, mint mikrovállalkozóként a saját tevékenységem terelgetni. Az, hogy csak kb 10 % az a munka, amiért valójában belevágtál, és a többi feladatkörön osztozik olyan halom tevékenység, amiről azt sem tudtam korábban, hogy létezik. Hogy az én kicsit elvarázsolt, bölcsész énem a weboldalfejlesztés, számlázóprogramok, marketing, az ügyfelekkel való kapcsolattartás, a postázási formák, és a gdpr mivoltáról fog hosszú cikkeket olvasni…”

Mennyire vagy otthon a közösségi média világában? Esztétikusak a képeid, te készíted őket?

„Nekem nagy felfedezés az Instagram. Annyira, hogy mikor elkezdtem, azt hittem, ez már végképp nem az én világom, bár maga a vizuális látványra való kiélezettsége kifejezetten tetszett. Így utólag belegondolva, rémesen sokáig nem volt még okos telefonom sem, a húgom segített a posztolásban, úgy, hogy én átküldtem neki, hogy mit szeretnék, ő meg kitette. Aztán belejöttem. 🙂 Van egy kis grafomán hajlamom (bár mostanában már oly kevés az időm, hogy sajnos a hosszabb írások egyelőre elveszni látszanak), de szeretek írni az adott munkadarab elkészítéséről, a készítés közbeni gondolataimról, elmélkedéseimről.

Az én figyelmemet is inkább azok a termékek keltik fel, amik abszolút énmárkák, mögöttük van az alkotó személyisége, a képekben, írásokban. Nagyon szeretek fotózni, s bár a szelfizés nagyon nem az én világom, de a kezem gyakran megjelenik, mint egy kis rész belőlem.

A képeket én készítem, egy apró helyen, jó fények között, többnyire a kertünk virágaival, s bár az egyetem alatt is fotóztam időnként, úgy érzem, hogy ezen a területen még bőven van hová fejlődni. Nálam a fotózás az alkotási folyamat megkoronázása.”

Van valamilyen tanácsod azoknak az anyukáknak, akik jelenleg otthon vannak, de már nem biztos, hogy szívesen térnének vissza a korábbi munkakörükbe?

„Azt gondolom, hogy mindenféle koncepció van az ember fejében addig, amíg nincs gyereke. Aztán úgyis másként alakul, mert ők nem te, csak belőled részek, s azt tapasztalod, hogy mindent fel kell forgatnod magadban, a gyerek mellett le kell lassulnod, és ez a lelassulás akaratlanul is kihozza belőled azokat a tevékenységeket, amik már a továbblépést jelenthetik később.

Lehet, hogy egy már korábbi tevékenység nyer új értelmet, de az is lehet, hogy visszatalálunk egykor elfeledett önmagunkhoz.

Nem is biztos, hogy ezen ennyire tudatosan, előre kell gondolkodni. Anyának lenni a legjobb önismereti tréning, az biztos.”

Mi az, ami az alkotáson túl a kikapcsolódást jelenti számodra?

„Egyértelműen az utazás, ezt mindannyian nagyon szeretjük. Érdekes, hogy minél többen lettünk, annál könnyebben vágtunk bele a hosszabb utakba. Most már a 3 évesünkben sok ezer kilométer van. 🙂

Az egyik legjobb dolog az életben városok hangulatát, erdők színeit, tengerek, tavak hangjait gyűjteni.”

Judit munkáit látva, remélem te is kedvet kaptál ahhoz, hogy megtaláld azt, amivel igazán szívesen foglalkoznál a jövőben! Amíg pedig kitalálod, mi is legyen ez egészen pontosan, nyugodtan lepd meg magad egy horgolt csodával, hogy emlékeztessen arra, te is belevághatsz a dédelgetett álmodba, meg persze azért is, mert Judit ékszerei annyira vidámak és szépek. 🙂

Hegyi Timi

Women’s Business Class:

online klub, vállalkozói terveiket megvalósító, céltudatos nőknek 

Hegyi Timi

kapcsolat

Kapcsolat

Ha szeretnél velem dolgozni vagy csak kérdésed van, itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.
Egyeztessük az első találkozás időpontját!

Kövess engem!

Kategóriák

hírlevél

Hírlevél

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess az INNOVATIN életébe.

hírlevél
vállalkozásfejlesztés

Így lendítsd fel a vállalkozásodat interjúk készítésével

Tegyük fel, meghoztad a döntést arról, hogy végre elindítod a vállalkozásodat. Elkezdesz követői tábort építeni az általad preferált online felület(ek)en, …

Elolvasom
feladatgazdálkodás

Mi az a Kanban-módszer, és hogyan tudod alkalmazni a vállalkozói céljaid megvalósítása érdekében?

Mi az a Kanban-módszer? A Kanban egy projektmenedzsment módszer, amely abban segít, hogy vizuálisan is nyomon követhesd a teljesítményedet. A …

Elolvasom
hatékonyság

5 kérdés, amit mindenképp válaszolj meg, ha produktívabb vállalkozó szeretnél lenni 2023-ban

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbben vállalkozóként mégiscsak valami olyasmire vágyunk, hogy átlátható időbeosztással, talán egy nem …

Elolvasom
olvastad már?

innovatin blog

olvastad már?